Lukuaika: 4 minuuttia

Ruotsalaisen journalismin Pelle Peloton

Ruotsalaisen vasemmistolehdistön lippulaiva ETC on toiminut yli 40 vuotta. Lehti henkilöityy Johan Ehrenbergiin, joka ei ole jäänyt pelkän lehtityön varaan. Ehrenbergin johdolla ETC-yhtiöt muun muassa tuottavat aurinkoenergiaa, rakentavat taloja ja ovat mukana jopa lannoitebisneksessä.

Johan Ehrenberg kertoo olevansa sosialisti, tai nykyään ennemminkin ­aurinkososialisti, solsialist. Trotskilaisissa järjestöissä nuorena toiminut ETC-lehtiperheen pääomistajan yksi lempilapsista on nykyään aurinkosähköä tuottava ETC-el-yhtiö.

ETC on ollut alusta asti sosialistinen lehti, mutta itsenäinen media puoluepolitiikan ulkopuolella. Vastuullisena lehtikustantajana toimimisen ohella Ehrenberg on myös kulttuurin ja nykyään erityisesti ympäristöpolitiikan moniottelija sekä kirjailija. Vaikka Ehrenberg korostaa poliittisuuttaan, hän ei ole mennyt puoluepolitiikkaan. Hän on pikemminkin miettinyt miten pystyy parhaiten vaikuttamaan muilla tavoin ja valinnut itsenäisen journalismin ja ympäristöystävällisen teknologian edistämisen. Hänelle politiikka on nimenomaan tekemistä, ei mielipiteitä.

Ensimmäiset lehtensä Johan Ehrenberg loi jo kouluaikoinaan. Järjestötoiminnan rajoitteisiin kyllästyneenä hän perusti ystäviensä kanssa ETC-lehden edeltäjän ­Partisano-kulttuurilehden. Sen ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1976, mutta jo vuonna 1978 nimi vaihtui ETC:ksi. Samalla yleisvasemmistolainen kulttuurilehti muuttui laajoihin reportaaseihin ja valokuvajournalismiin keskittyneeksi aikakauslehdeksi. Lähin suomalainen vastine olisi alkuaikojen Image, mutta sosialistinen sellainen.

1990-luvulla ETC oli vaikeuksissa. Lehteä oli hankala saada laajaan jakeluun lehti­kioskeihin. Taloudellisista syistä Ehrenberg keskittyi mainos- ja mediatoimiston pyörittämiseen ja tuotti lähinnä yhteiskunnallista viestintää ammattiliitoille. Hän myös kirjoitti useamman yhteiskunnallisen kirjan.

Vuonna 2004 lehti muuttui Nyhetsmagasin ETC -viikkolehdeksi, kun se sai ensimmäistä kertaa valtion lehdistötukea. ETC oli jälleen Ehrenbergin päätyö. Vuodesta 2013 lähtien viikkolehden rinnalla on ilmestynyt päivälehti Dagens ETC. Se ilmestyy nyt arkisin painettuna sanomalehtenä ja viikonlopun numerot julkaistaan pelkästään digilehtinä.

Kiivaiden kasvuvuosien jälkeen syksyllä 2017 ETC ajautui jälleen taloudelliseen kriisiin. Valtio päätti periä takaisin miljoonia kruunuja lehdistötukea, koska tulkitsi yllättäen, ettei tuen perusteena olevaan levikkiin voitu lukea maksettuja kirjatilauksia eli järjestöjen jäsenilleen tekemiä tilauk­sia. Kriisi koski erityisesti aiemmin luotuihin viiteentoista Dagens ETC:n paikallispainokseen, jotka jouduttiin ajamaan alas, eikä irtisanomisilta vältytty.

Ehrenberg tunnetaan nimenomaan luovana ratkaisijana ja kriisistä selvittiin. ETC perusti joukkorahoitushankkeen, jonka se nimesi Kansan lehdistötueksi. Toisin sanoen lehden lukijat ja tukijat tulivat apuun lehdistötuen takaisinmaksun mahdollistamiseksi. Keräys jatkuu edelleen ja on tuottanut tähän mennessä lähes kaksi miljoonaa kruunua (noin 200 000 euroa). Viime vuonna Dagens ETC:lle myönnetty lehdistötuki kattoi vajaat 20 prosenttia lehden kuluista.

Journalismin täytyy olla aktivismia: ”Mikäli journalismi yrittää vain katsoa vierestä ilmastonmuutosta ja muita suuria haasteita kuten rasismia, niin silloin journalismista tulee yksinkertaisesti epäkiinnostavaa. Tällöin ihmiset alkavat käyttää muita menetelmiä tiedonsaantiin ja keskusteluun”, Ehrenberg varoittaa.

Journalismin tehtävä ei ole vain kertoa mitä tapahtuu.

”Pitää kertoa mitä tapahtuu ja mitä asian hyväksi voi tehdä, ja keskustella niistä ratkaisuista. Hyvistä tai huonoista, mutta pitää uskaltaa keskustella lukijoiden kanssa eikä vain raportoida.”

Klassinen journalismi korostaa pyrkimystä objektivisuuteen, mutta Ehrenberg ei usko puolueettomaan journalismiin.

Tiedotusvälineet seuraavat toisiaan ja toistavat samoja uutisia.

”Joka päivä uutistoimituksissa on tarjolla 2 000 uutista, joista kaikki mediat valitsevat samat kahdeksan uutista.”

Loput 1994 päivittäisistä tapahtumista jää uutisoimatta, koska konsensusta niiden uutisarvosta ei ole. Hänen mukaansa Ruotsissa lähes 90 prosenttia ulkomaanuutisista on peräisin amerikkalaisista medioista, kun vastaavasti esimerkiksi Ranskassa jopa 50 prosenttia on peräisin ranskalaisista lähteistä.

Ruotsalaisjournalismin tilasta kertoo Ehrenbergin mielestä se, että yht’äkkiä puolen vuoden aikana tiedotusvälineiden välittämä kuva Kiinasta on muuttunut täysin. Aiemmin ylistetttiin Kiinan osuutta globalismissa, kun vihdoin he olivat mukana ja kauppa kävi. Kukaan ei pidä Trumpista, mutta siitä huolimatta kaikki välittävät nyt hänen luomaansa uutta kuvaa Kiinasta uhkana. Tässä tarinassa Kiina on vaarallinen suurvalta, joka haluaa kaikin tavoin lisää valtaa.

Muutos tapahtui Ehrenbergin mukaan hyvin nopeasti.

”Sama koskee esimerkiksi Venäjää. Voin kirjoittaa, että Putin on diktaattori, mutta en voi kirjoittaa, että hän olisi sanonut yhtään asiaa, joka on totta. En edes silloin vaikka lausunto olisi totta, sillä silloin olen hänen agenttinsa.”

Toisaalta Ehrenberg korostaa, ettei vaihtoehtoisen median tehtävä ole myöskään valita puolta. Kriittinen asenne on säilytettävä kaikkia kohtaan, eikä pidä tehdä kuten jotkut pienet äärilehdet, jotka asettuvat yksisilmäisesti tukemaan esimerkiksi Syyrian tai Venezuelan kaltaisten maiden hallintoja ja syyttävät ongelmista USA:ta.

Tänä päivänä ETC on enemmän kuin pelkkä lehti. Sen kylkeen syntynyt yritysrypäs yrittää toteuttaa konkreettisesti lehden edustamia arvoja. Aurinkoenergia, ekologinen kohtuuhintainen rakentaminen, ympäristöystävälliset lannoitteet ja ilmastokompensaatio ovat lehden sisaryritysten vastauksia ilmastonmuutokseen.

Tällä hetkellä ETC-perheen taloudellisesti suurin yksikkö on 50 prosentin osuudella ETC-el-aurinkosähköyhtiö. Lehtien osuus on noin 30 prosenttia. Mutta mikäli Ehrenbergin unelma toteutuu, mikä näyttää todennäköiseltä, tulevaisuudessa taloudellisesti suurin osa-alue tulee olemaan ekologinen ja yhteisöllinen vuokra-asuntotuotanto, jonka joukkorahoitushanke etenee lupaavasti. Tavoitteena ei ole pelkästään nollaenergiatalo, vaan myös ylimääräisen energian tuottaminen ekologisesti. Ensimmäinen talo valmistuu näillä näkymin tammikuussa 2020 Västeråsiin. Jatkossa on suunnitelmissa rakentaa taloja myös Örebrohon ja Malmöön.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Ikuinen optimisti

Johan Ehrenbergillä todettiin muutama vuosi sitten parantumaton syöpä. Sairaudestaan huolimatta hän jatkaa maailman parantamista.

Johan Ehrenberg sairastaa parantumatonta kroonista lymfaattista leukemiaa. Taudin etenemisnopeutta ja jäljellä olevaa elinikää ei voida ennustaa. Tavallisimmin tauti etenee hitaasti ja potilaat voivat elää jopa yli 15 vuotta. Toisinaan tauti leviää nopeammin ja elinajan ennuste jää muutamaan vuoteen. Toistaiseksi neljännesvuosittain tehdyissä tarkastuksissa Ehrenbergin leukemia on edennyt hitaasti.

Useimmille ETC on yhtä kuin Johan Ehrenberg, ja on aiheellista kysyä voiko toiminta jatkua hänen jälkeensä. Kuultuaan sairaudestaan hän kertoo keskittyneensä erityisesti yritysten vahvistamiseen siten, että ne selviäisivät myös ilman häntä. Lehdet ovat hänen mukaansa jo riittävän vahvoilla, mutta muiden hankkeiden kanssa riittää vielä töitä. Niiden on vielä kasvettava, jotta ne kantaisivat omilla jaloillaan. Omistukset on tarkoitus siirtää perustettavan säätiön haltuun.

Ehrenberg on kyennyt säilyttämään optimisminsa ja aktiivisuutensa sairaudestaan huolimatta. Hänen viimeisimmän, ilmastonmuutoksen torjunnasta kertovan kirjansa nimi on kuvaavasti Hoppet (Toivo). Hän vierailee säännöllisesti eri puolilla Ruotsia valamassa ihmisiin uskoa maailman pelastamiseen. Kirjan alaotsikko onkin Vain sinä voit pelastaa maailman!