KuvareportaasiKuvat Teemu Silván

Maitse Bosniaan

Senni Koskenvesa rakastaa matkus­tamista. Lentämisen sijaan hän liikkuu maata pitkin. Viimeksi hän liftasi siskonsa kanssa Iraniin, ja nyt määränpäänä on vegaanimaatila Bosnian Derventassa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Maitse Bosniaan

Senni Koskenvesa juoksee pysäkille vegaaniset kuppikakut kädessään. Leveämpää hymyä saa etsiä. Alkaa rinkan nyörien kiristys ennen bussiin astumista. Massiivista tummaa rinkkaa koristaa pinkki pehmoporsas Tapio, norsukoristeinen teräsmuki sekä liput maista, joissa 22-vuotias on vieraillut. Pikaisella vilkaisulla erotan Australian, Nepalin, Kosovon, Serbian, Makedonian, Unkarin ja Armenian liput. Lista on todellisuudessa huomattavasti pidempi.

Matka alkaa Loviisan linja-autoasemalta.
Katajanokan terminaalista matka jatkuu laivalla Tukholmaan. Tukholmasta lähtevä Flixbus-­yhtiön linja-auto vie Tukholmasta perille Bosniaan asti.
Yhdensuuntainen matka maksaa noin 150 euroa. Matkaan kuluu ­aikaa 60 tuntia.
Saksan moottoriteiden varsilla on tiheästi tuulivoimaa Itävaltaan asti. Myös aurinko­paneeleita on paljon matkan varrella.
Saavuimme Derventan bussiasemalle kello viisi aamulla. Nostettuamme paikallista rahaa jatkoimme matkaamme farmille taksin kyydissä.
Tilalla asuminen edellyttää työtä. Kasvimaa on kitkettävä ja kasteltava sekä eläimet ruokittava. Vegaani­tilan pariskunta ostaa possuja ja kanoja paikallisilta markkinoilta antaen niille uuden elämän. Juuri nyt perheen kanat ovat naapuri Milenkon hoivassa.
Ystävykset Srna ja Husky ovat saaneet uuden kodin tilalta.
Srna on Kroatian lammaskoira, joka tuli liian vanhaksi metsästykseen.
Jasmina Bogucanin-Sarva ja Dzany Sarva ostivat Prostranstvo Ljubavi -tilan joitakin vuosia sitten. Senni Koskenvesan ensi vierailu tilalle tapahtui kaksi vuotta sitten. Nyt isäntäperhe on pyytänyt Senni Koskenvesaa pitämään huolta farmista heidän ollessaan matkoilla. Viime vuoden aikana tilalla vieraili noin 300 ihmistä eri puolilta maailmaa. Tilan pitämisen ohella he järjestävät ­vegaaniruokakursseja sekä retriittejä pääosin Balkanin ja Välimeren alueilla.
Kivinen vanha rakennus on vieraiden käytössä. Rakennuksesta on keittiö ja nukkumatilat. Puuhella luo lämpöä huhtikuun koleisiin iltoihin.

  • 27.6.2019
  • Kuvat Teemu Silván