Lukuaika: 2 minuuttia

Kuukautissuojien kemikaalit syynissä

Etelä-Koreassa kiistellään kuukautis­suojista irtoavista kemikaaleista. Käyttäjät valittavat terveysongelmista ja oikeuteen on haastettu niin siteiden valmistaja kuin tutkimuksia teettänyt ympäristöjärjestökin.

Eteläkorealainen naisten ympäristöjärjestö Korean Women’s Environmental Network (KWEN) tutkitutti paljonko terveyssiteistä ja pikkuhousunsuojista irtoaa erilaisia terveydelle haitallisia kemikaaleja. Tutkimuksesta lähtenyt kiista johti useiden kemikaalien kieltämiseen.

Järjestön tutkimuksessa suosi­tuimmasta tuotteesta löydettiin muun muas­sa bentseeniä, asetonia ja ­tolueenia. Kuukautissuojien muovi­osista löytyi yhdisteitä, joiden tiedetään häiritsevän hormonitoimintaa ja lisäävän tiettyjen syöpien riskiä.

Viranomaiset kiistivät järjestön testituloksen, testasivat kaikki Etelä-­Koreassa myytävät kuukautistuotteet ja vaipat ja totesivat kaikkien olevan turvallisia sekä täyttävän kansalliset ja kansainväliset kriteerit.

Kuukautissuojien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) pitoisuuksille ei kuitenkaan ole asetettu raja-arvoja Etelä-Koreassa eikä kansain­välisesti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Kuukautissuojien VOC-pitoisuuksille ei kuitenkaan ole asetettu raja-arvoja Etelä-Koreassa eikä kansainvälisesti.”

KWEN:n tutkimuksessa haihtu­vien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärää verrattiin yleisten tilojen mate­riaalien pitoisuuksille asetettuihin raja-arvoihin. Enimmillään raja-arvo ylittyi 500-kertaisesti.

KWEN kritisoi viranomaisten tutkimusta siitä, että kemikaalien haitallisuutta verrattiin altistukseen iholle ja hengityselimille, mutta ei vaginan limakalvolle, joka absorboi herkästi kemiallisia yhdisteitä. Järjestö huomauttaa että kuukautissuojien kemikaalien haitallisuutta lisää niiden yhteisvaikutus ja vaikutusaika. Altistus jatkuu vuosikymmenien ajan, mitä viranomaiset eivät ottaneet huomioon.

”Avasimme kolmeksi päiväksi nettisivun, jonne naiset saattoivat kuvailla kertakäyttöisten kuukautis­siteiden käyttöön liittyviä epätavallisia oireita. Yli kolme tuhatta naista raportoi muun muassa kuukautisvuodon vähentymisestä, epäsäännöllisestä kierrosta, lisääntyneistä kivuista, kouristuksista, ihoärsytyksestä ja infektioista”, järjestön aktivisti So-Young Leeahn kertoo.

KWEN julkisti naisten kokemukset sloganilla ”Kehoni on todiste”.

Kampanjan seurauksena Etelä-­Korean viranomaiset käynnistivät lääketieteellisen tutkimuksen kertakäyttöisten kuukautissuojien ja naisten raportoimien terveyshaittojen välisestä yhteydestä. Alustavissa tuloksissa niiden välistä yhteyttä ei ole voitu sulkea pois.

Kertakäyttöisten terveyssiteiden ja vaippojen kemikaalipitoisuuksia on korealaislöydösten myötä tutkittu myös kansainvälisesti. Tutkimuksessa oli tuotteita kuudesta eri maasta, myös Suomesta. Alkuvuodesta julkistettujen tulosten mukaan VOC- ja ftalaattiyhdisteiden määrät olivat suurempia kuin muovituotteissa yleensä, ja pitoisuudet vaihtelivat rajusti eri tuotteiden välillä.

So-Young Leeahn toimii sekä naisille että ympäristölle terveellisten kuukautisten puolesta.

Etelä-Koreassa tutkimukset ovat johtaneet myös oikeustoimiin. ­Klean Nara -nimisen valmistajan Lillian-­terveysside oli aiheuttanut epätavallisia oireita monille raportoineista. Testissä sen VOC-pitoisuudet olivatkin korkeimmat. Yli viisituhatta naista nosti joukkokanteen yhtiötä vastaan.

Klean Nara haastoi vastavuoroisesti KWEN:n ja tutkimusta johtaneen professorin oikeuteen ja vaati satojen tuhansien dollarien vahingon­korvauksia. Klean Nara menetti miljoonien dollarien myyntitulot, ja sen osakekurssi putosi rajusti, kun kyseinen terveysside vedettiin pois kauppojen hyllyiltä. Molemmat oikeuskäsittelyt ovat edelleen kesken.

Testissä narahti myös korkean VOC-pitoisuuden Whisper-side, joka on moni­kansallisen P&G-yhtiön tuote. Yhtiö valmistaa Suomessakin suosittuja ­Always ja Tampax -kuukautissuojia ja se oli kolmanneksi suurin kuukautissuojien valmistaja Etelä-Koreassa. Kohun myötä yhtiö sulki Korean tehtaansa ja vetäytyi kokonaan pois maan kuukautis­suojamarkkinoilta.

Etelä-Koreassa yritykset on nyt velvoitettu ilmoittamaan kuukautissuojien pakkausselosteessa ainakin osan käyttämistään valmistusmate­riaaleista ja -kemikaaleista. Viranomaiset ovat kieltäneet kolmisenkymmentä ­allergisoivaa valmistusmateriaalia kuukautissuojissa ja aloittaneet suo­jien sisältämien dioksiinien, ftalaattien ja pestisidijäämien testauksen.

Monet eteläkorealaiset naiset ovat siirtyneet käyttämään luonnon­mukaisina markkinoituja kuukautissuojia. Myös kestositeet ja kuukautiskupit ovat tulleet markkinoille.

Uusien siteidenkään turvallisuudesta ei ole takeita, sillä esimerkiksi yhden korealaisvalmistajan orgaanisena markkinoidusta siteestä löytyi terveydelle haitallisia pitoisuuksia radonia. Orgaaniset siteet ovat myös hinnakkaita, ja Leeahn muistuttaa, että vähä­varaisemmillakin naisilla tulisi olla varaa kuukautisterveyteen.

”Jatkamme toimintaa sen puolesta, että kuukautiset ovat turvallisia niin naisille kuin ympäristöllekin”, Leeahn toteaa.

  • 17.5.2019