Kirjoittanut Jarkko Kumpulainen

Kanttila saapuu Helsinkiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Kanttila saapuu Helsinkiin

Helsingissä järjestetään Minna Canthin kotitalon kunnostusta tukeva klubi. Kanttilaklubi #1 järjestetään 18. maaliskuuta Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Klubin tarkoitus on kiinnittää huomio Canthin kotitalon eli Kanttilan tulevaisuuteen. Kuopion keskustassa sijaitseva talo on pikaisen peruskorjauk­sen tarpeessa. Kuopion kaupunki ja sen omistanut YIT ovat jättäneet talon heitteille vuosikymmenten ajan. Talon kohtelu näyttäytyy suomalaisen kulttuuriperinnön häpeänpilkkuna.

”Kanttila tarvitsee nyt varoja kunnostusta varten. Uudessa kunnostetussa Kanttilassa Minnan aloittama työ jatkuu. Meillä on kaikilla velvollisuus ja tehtävä”, Minna Canthin talo ry:n hallituksen puheenjohtaja Anja Lappi kertoo.

Yhdistyksen suunnitelmana on kunnostaa Canthin kotitalosta tasa-­arvon ja taiteen talo. Kanttilaan aiotaan rakentaa työtiloja taiteilijoille ja tutkijoille sekä residenssiasuntoja. Taloon suunnitellaan myös kahvilaa ja gallerioita. Rakennuksessa on 1 200 neliöitä, ja siellä toimii jo nykyisin pieni­muotoisesti paikallisia musiikintekijöitä, taiteilijoita ja pieni galleria.

”Minnan perintö ei ole kadonnut, mutta vapauden vaalimiselta ja rakentamiselta puuttuu Suomessa koti. Kanttila on se paikka, jossa vapaus syntyy ja sen puolesta taistellaan. Ovet ovat auki ja katto korkealla niille tekijöille ja visionääreille, jotka haluavat tehdä työtä vapauden puolesta”, Lappi ilmaisee Canthin 175-vuotisjuhlavuoden hengessä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kanttilaklubi #1:llä tuodaan esille näkökulmia Kanttilasta, Minna Canthista ja Vapaudesta.

Lavalle nousevat muun muassa tietokirjailija, Kanttilan pitkäaikainen puolustaja Outi Vuorikari, Globe Art Pointin hallituksen puheenjohtaja David Kozma, Taideyliopiston tutkimuskeskuksen johtaja Kai Lehikoinen, Kanttilan suunnitelmia luoneet taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo sekä ANTI – Festi­vaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen.

Kanttilaklubi #1 Kansallisteatterin Lavaklubilla 18. maaliskuuta kello 16.00-00. Vapaa pääsy.