Helsinki Photo Festivalin luoja Rafael Rybczynski.

KulttuuriKirjoittanut Hanna LinnoveKuvat Hanna Linnove

Helsinki Photo Festival haluaa maailmankartalle

Helsinki Photo Festival järjestetään tänä vuonna toista kertaa. Vaikka tapahtumaan on enää vajaa pari viikkoa aikaa, niin järjestelyt vaikuttavat edelleen hajanaisilta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Helsinki Photo Festival haluaa maailmankartalle

Helsinki Photo Festivalin luoja Rafael Rybczynski.

Heinäkuun alussa alkava Helsinki Photo Festival kestää yhdeksän viikkoa. Nuori valokuvafestivaali levittäytyy ympäri Helsinkiä.

”Olen Kööpenhaminasta ja siellä valokuvat ovat osa elämää. Kun tulin Helsinkiin, en nähnyt niitä missään”, Rafael Rybczynski ihmettelee. Rybczynski on tapahtuman taiteellinen johtaja ja Helsinki Photo Festivalin idean takana.

Tämän vuoden teemana on anarkia. Teema ei sisällä pelkkää punkkia, vaan mukaan mahtuu myös muutosta edustavia  Barbeja. Festivaalin näyttelyissä on kuvasarjoja muun muassa Pariisin keltaliivien mielenosoituksista, Meksikolaisista kulteista sekä suuresta taideliikkeestä, joka koostuu anonyymeista kengänkiillottajista.

Anarkia tosin ei liity kaikkiin näyttelyn kuviin. Esimerkiksi eläintarhassa on esillä kuvia, jotka sopivat paremmin kyseiseen miljööseen. Samalla eläintarha lahjoittaa osan tuotoista apua tarvitseville apinoille Afrikkaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Haaveena on, että Helsinki Photo Festivalin myötä Helsingistä tulee Pohjoismaiden valokuvataiteen pääkaupunki.

Tuoreen festivaalin alkutaipale ei ole ollut helppo. Rybczynskin mukaan rahoittajien löytäminen tyhjästä on ollut vaikeaa. Ulkotilojen näytteilleasettelurakenteiden tuottamisessa on ollut myös hankaluuksia. Viime vuonna Teurastamolla olleet valokuvatelineet piti muun muassa rakentaa kahteen kertaan, koska ensimmäisellä kerralla telineet eivät pysyneet pystyssä. Pikkuhiljaa asiat ovat kuitenkin lähteneet rullaamaan.

”Haaveena on, että Helsinki Photo Festivalin myötä Helsingistä tulee Pohjoismaiden valokuvataiteen pääkaupunki. Emme halua astua kenenkään varpaille, vaan tehdä yhteistyötä”, Rybczynski haaveilee. Nyt toisena vuonna festivaali näyttäisi saaneen jo vähän jalansijaa. Se on valikoitu mukaan kansainvälisen World Photo Organisationin laatimaan listaan. Siinä Helsingin festivaali on yksi viidestätoista kesän 2019 parhaista valokuvatapahtumista.

Työt Helsinki Photo Festivalille on valikoitu maailmanlaajuisen haun kautta. Viime vuonna taiteilijoita oli 25 eri maasta. Tänä vuonna avoimen haun kautta ehdotuksia on tullut neljästäkymmenestä maasta ja taiteilijoita tulee olemaan reilut neljäkymmentä. Haku sulkeutui vasta kaksi viikkoa ennen festivaalien alkua.

Helsinki Photo Festival järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin. Koska rahaa on vähän, piti brändin luomisessa Rybczynskin mukaan turvautua hänen islantilaisten ystäviensä apuun, jotka suostuivat tekemään työn pienin kustannuksin.

Helsingin kaupunki on auttanut tapahtuman järjestämisessä antamalla reilut kaksituhatta neliömetriä tilaa Tulli- ja Pakkahuoneella festivaalien käyttöön. Tila on niin suuri, että sen täyttäminen vaikutti alkuun Rybczynskin mukaan ongelmalta. Ratkaisuksi keksittiin tuoda viime vuoden rakkausaiheiset valokuvat takaisin osaksi tämän vuoden näyttelyä.

”Festivaalin järjestäminen on tuntunut asioiden yhteen ompelemiselta”, Rybczynskin summaa.

Näyttelyt ovat ulko- ja sisätiloissa. Julkisten paikkojen ansiosta kuvilla on tuhansia näkijöitä, joista osa on turisteja. Paikan päälle löytää festivaalien oman kartan avulla.

Helsinki Photo Festival 5. heinäkuuta9. syyskuuta 2019