TeknologiaKirjoittanut Hanna LinnoveKuvat Hanna Linnove

Helsingin Vallilassa sijaitseva Paranormaalin tekniikan museo kurkottaa tuonpuoleiseen ja tulevaan

Paranormaalin tekniikan museossa voi leikkiä meediota, haistella aikamatkustamisen ideaa ja etsiä yhteyttä edesmenneisiin sukulaisiinsa.

Lukuaika: 3 minuuttia

Helsingin Vallilassa sijaitseva Paranormaalin tekniikan museo kurkottaa tuonpuoleiseen ja tulevaan

Läpi historian ihmisillä on ollut halu löytää yhteys näkyvän maailman ulkopuolelle. Viestinvälittäjinä ovat perinteisesti toimineet meediot, mutta tehtävään on yritetty luoda myös koneita. Pieni otos tällaisista historiallisista laitteista on nähtävillä replikoina KOELSE:n, eli Kokeellisen elektroniikan seuran pyörittämässä Paranormaalin tekniikan museossa Helsingissä Vallilassa. 

Museo on pienen vaatehuoneen kokoinen ja sinne mahtuu kerrallaan kaksi ihmistä – tai kolme, jos henkilöt ovat pienikokoisia. Näyttelykomerossa ensimmäisenä silmiin osuu sinisenä loistava, kärjellään seisova kuutio, jossa on kompassi keskellä. 

“Aikakone on ehkä klassisimpia ja mystisimpiä laitteita, joka on kautta aikojen kiinnostanut ihmisiä”, museo-oppaana toimiva Antti Ahonen.  Hän on yksi museon luojista ja seuran perustaja-aktiiveista.

“Tämän esineen tarina lähtee Yhdysvaltojen laivaston pyrkimyksestä rakentaa tutkassa näkymätöntä laivaa. Kerrotaan, että tämä Philadelphia Project onnistui yli odotusten, sillä laivan kadottua tutkasta se hävisi myös tästä aika-avaruudesta. Legendan mukaan se ilmaantui pian takaisin, mutta niin, että osa miehistöstä oli sulautunut kiinni laivan runkoon. Osa heistä katosi myöhemmin tästä maailmasta, ja loputkin paikalla olleet tulivat vähintään hulluiksi”, Ahonen jatkaa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Aikakone pienoiskoossa, joka tarinan mukaan kadotti laivaston.
Esimerkkejä teknologiasta, joilla etsitään visuaalisia viestejä tuonpuoleisesta.

Kärjellään seisovan kuution väitetään olevan pienoismalli kyseisestä laivan häivyttäjästä. Sillä ei ole tarkoitus matkata aika-avaruudessa, mutta sen kautta kuulemma voi lähestyä erilaisia häiriöitä menneistä tai tulevista ajoista. Muiden museossa olevien laitteiden kerrotaan auttavan esimerkiksi kummitusjahdissa tai yrityksissä saada viestejä kuolleilta sukulaisilta. 

KOELSE sai alkunsa vuonna 2002. Se aloitti toimintansa jonkinlaisena bändinä, kun pieni joukko ihmisiä oli innostunut kasaamaan ääntä tuottavia laitteita tarpeettomaksi jääneestä kodinelektroniikasta. Harrastuksen laajentumisen myötä hankittiin työpaja vuonna 2006 Nilsiänkadulta. Museo sijaitsee tämän työpajan yhteydessä.

Sara Milazzo työpajallaan.
KOELSE:n jäsenistöä Tomi Flink, Antti Ahonen ja Harri Vähänissi.

Ryhmä tekee näyttelyitä milloin mistäkin teemasta, Niitä on sijoitettu gallerioiden ohella muun muassa kellareihin ja jättömaille. Esimerkiksi Avaruusajan jälkeinen discouskonto –näyttelyssä pohdittiin installaatioiden kautta tulevaisuuden ihmisten elämää jättömailla. “Siinä halusimme pohtia, mitä tapahtuu sivilisaation romahduksen jälkeisessä Mad Max -maailmassa, jossa nykyisin normaalina pidettävä teknologia ei enää pysy kasassa ja kaikki tarvittava ja koko kulttuuri joudutaan etsimään roskiksista”, Ahonen selventää.

Tällä hetkellä yhdistyksellä on kuusi jäsentä. Neliöitä työpajalla piisaa, mutta kaikesta varastoidusta vanhasta elektroniikasta johtuen huoneiston perälle pääsee vain pientä polkua pitkin. Uskomatonta kyllä täällä järjestetään tapahtumia avajaisista illanistujaisiiin, joissa ihmiset jopa tanssivat. 

Työpajan halutuin ja suosituin istuin.
KOELSE eli Kokeellisen elektroniikan seura sai alkunsa bändinä.

“Ei tätä romua ole tänne eilen tuotu. Sitä saadaan yleensä lahjoitettuna, ja joskus haemme sitä roskalavoilta ja kirpputoreilta”, naurahtaa pajan perällä työjakkarallaan istuva Sara Milazzo

“Ylipäätään tällainen tutkimamme teknologia ja itse tehty elektroniikka ovat lähellä taikuutta. Vaikka taustalla on paljon luettua teoriaa, kyllä tässä tapahtuu nimenomaan magiaa.”

Museossa ja työpajalla käynti saivat ainakin oman puhelimen kompassin sekaisin, niin että hetken aikaa pohjoins- ja etelänapa olivat vaihtuneet päikseen. Ehkä se oli joku viesti tuonpuoleisesta, ken tietää?

Paja on saanut paljon lahjoituksia vuosien varrella.

Nilsiänkatu 10 A 4. Kerros

Avoinna 19.1. asti ke-su 14-18.

Jouluviikolla suljettu

Linkki museon laitteisiin:

http://oturpe.kapsi.fi/museum-of-paranormal-technology/exhibits/