Utopiakonsultaatioita on tarjolla Helsingin taidemuseo HAMissa kesäkuun alkuun saakka.

Kirjoittanut Santtu Paananen

HAMissa tavoitellaan utooppista ajattelua ja kohtaamisia

Lukuaika: < 1 minuutti

HAMissa tavoitellaan utooppista ajattelua ja kohtaamisia

Utopiakonsultaatioita on tarjolla Helsingin taidemuseo HAMissa kesäkuun alkuun saakka.

Helsingin taidemuseo HAMissa alkaneessa Utopiakonsultaatio-esityksessä kohdataan, luodaan uusia todellisuuksia ja kehitetään omia utopioita. Esitys on osa taidemuseon Pawel Althamerin I (am) -näyttelyä. Utopiakonsultit Talvikki Eerola ja Maria Santavuori vievät osallistujia kokemuksen läpi, tehden jokaisesta konsultaatiosta osallistujan itsensä näköisen. Konsultti kävelee osallistujan kanssa näyttelyssä keskustellen, esittäen kysymyksiä konsultoitavan toiveista, ajatuksista ja tunteista.

”Utopia on se kohtaaminen ja yhteys, joka Utopiakonsultaatiossa syntyy konsultoitavan ja konsultin välille. Tärkeintä on toisen ihmisen kohtaaminen. Jokainen konsultaatio on ainutlaatuinen”, Talvikki Eerola kuvailee.

Todellisuuden tutkimuskeskuksen esityksessä sukelletaan Althamerin teosten maailmaan ja lopuksi koetaan konsultoitavan oma performanssi tai näyttely. Althamerin toinen teos on hiljainen valkoinen tila, jonne yleisö astuu valkoisiin haalareihin pukeutuneena. Tilassa käyskennellään vapaasti ja koetaan oman tajunnan heijastuksia muiden osallistujien kanssa jaetussa tilassa. Utopiakonsultaatiolla kehitetään hetkellinen, kohtaamisen kautta muotoiltu utooppinen todellisuus, joka avaa mahdollisuuksia ympäristön ja itsen havainnointiin.

Utopiakonsultaatio on virittämistä tietoiseen olemiseen, yksityiskohtien ja kummallisuuksien havainnointiin. Utopiakonsultaatiossa pyritään näkemään kauneutta ja pääsemään toisten ihmisten äärelle. Kun kuuntelee toista, oma todellisuus laajenee”, Eerola avaa.

mainos

Utopiakonsultaatiot jatkuvat 8.6. saakka. Esitys kestää 30—60 minuuttia, ja se on mahdollista saada suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi. Utopiakonsultaatioita voi saada yhdelle tai useammalle ihmiselle kerrallaan. Aikoja voi varata paikan päältä. Esitys on saatavissa museon pääsylipulla.

Utopiakonsultit ovat tavattavissa HAM Helsingin taidemuseossa (Eteläinen Rautatiekatu 8):

*  tiistaisin kello 14—18

*  perjantaisin kello 12—16

*  lauantaisin kello 12—16

Poikkeuksena on pääsiäisviikonloppu 19.—22.4., jolloin ei ole konsultaatioita.