Arttu ja Oona edustavat Aikuiset sarjassa tämän päivän helsinkiläisiä milleniaaleja.

ElokuvaKirjoittanut Sara SumelahtiKuvat Mitro Partti

Aikuiset on komediasarja niille, jotka uskaltavat nauraa itselleen

Lukuaika: 3 minuuttia

Aikuiset on komediasarja niille, jotka uskaltavat nauraa itselleen

Arttu ja Oona edustavat Aikuiset sarjassa tämän päivän helsinkiläisiä milleniaaleja.

Aikuiset on komediasarja, jonka päähenkilönä ei nähdä nelikymppisiä ukkoja, vaan nuoria uuden sukupolven edustajia. Se on eräänlainen oodi arjelle, tai sille kuinka harmaa arki saadaan tuntumaan vuoristoradalta.

Kymmenosainen sarja sijoittuu Helsingin Kallioon.

Haastateltavat käsikirjoittaja Anna Brotkin ja ohjaaja Anna Dahlman myöntävät, että Kalliolla on erityinen paikka kummankin sydämessä.

”Meillä on molemmilla samankaltainen kokemus kaupunginosasta: itse muutin sinne nuorena ja paikkaan rakastuminen, joka silloin tapahtui, on haluttu tuoda sarjaan. Sarjaa tehdessä haimmekin modernia ja tuoretta näkökulmaa, jotta tapahtumat eivät näyttäisi niin paljoa tv-sarjalta, vaan aidolta Kalliolta”, kertoo Dahlman.

”Mitään kovin dramaattista ei tapahdu muualla kuin päähenkilöiden pään sisällä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Sarjassa kuvataan päähenkilön Oonan pientä ’honeymoonia’ Kallion kanssa. Aitouden säilyttämiseksi käytimme oikeita paikkoja ja kadunnimiä. Oonan kahvila on kuitenkin kuvitteellinen”, sanoo Brotkin.

Aikuiset sarjan ohjaaja Anna Dahlman.

Häämatka-vaiheen lisäksi sarjassa päästään seuraamaan parikymppisten milleniaalien ongelmia ja hämmennystä nykymaailmassa.

”Vaihtoehtoja on niin paljon kaikelle mahdolliselle tässä ajassa. Oona kokeilee jatkuvasti uusia projekteja, harrastuksia ja elämäntapoja. Hän yrittää jatkuvasti uudistaa itseään”, Dahlman kertoo.

”Kaikessa on kyse identiteetin etsimisestä. Hän haluaisi ymmärtää kuka on ja mitä kannattaisi tehdä. Olisinko tuollainen vai tällainen? Olisinko esimerkiksi ihminen, joka tekee itse luomumysliä kotona? Käytänkö korkokenkiä vai en, mitä haluan tehdä tässä maailmassa? Oona on myös kroonisesti kateellinen kaikille kaikesta koko ajan, ja on siinä mielessä draamakuningatar, että on koko ajan pakkomielteinen kaikesta”, Brotkin kuvailee päähenkilön sisäistä epätietoisuutta.

”Arttu on päähenkilöistä ’coolimpi’. Tosin hän on klassinen sukupolvensa edustaja, joka tekee musaa, ehkä vähän maalaa, suunnittelee vaatteita, valokuvaa, on DJ ja graafikko… ei ole asiaa, jota Arttu ei olisi tehnyt”, hän jatkaa.

Aikuiset sarjan käsikirjoittaja Anna Brotkin.

”Arttu on yleistaiteilija. Oonaan taas on kertynyt meidän molempien huonot puolet. Hahmoa kirjoitettaessa tuntui, että muut kuin minä, Anna Brotkin ja tuottaja Pietari Vappula eivät nähneet hahmon rakastettavuutta. Onneksi näyttelijä Anna Airola toi hahmoon keveyttä”, Dahlman nauraa.

Sarja esittelee suomalaiselle yleisölle kaksi uutta kotimaista näyttelijää: Anna Airola, joka esittää Oonaa ja Elias Salonen, joka nähdään Oonan parhaan ystävän Artun roolissa. Ohjaaja Dahlman mainitsee, että molemmat näyttelijät opiskelevat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja tuntevat toisensa oikeassa elämässä. Tämä viimeistelee luontaisen dynamiikan kohtauksissa. Sarjassa on Dahlmanin sanojen mukaan uudenlaista komiikkaa. Kohtausten rakenteessa on anarkistisuutta, joissa juonenkuljetus on sivuseikka ja runsas dialogi, jota Dahlman kutsuu höpöttelyksi, on kantava voima.

Käsikirjoittaja Brotkinin mukaan sarjan huumori perustuukin pienille asioille, mutta suurille tunteille. Mitään kovin dramaattista ei tapahdu muualla kuin päähenkilöiden pään sisällä. Mikään asia ei kuitenkaan ole niin pieni, etteikö sitä voitaisi puida kokonaisen jakson verran.  Hänen mukaansa sarjassa nähdään myös suomalaisissa komedioissa suhteellisen harvinainen päähenkilö: nuori nainen.

”Harmillisen usein komediasarjoissa miehet ovat hauskoja ja naiset kyselevät kysymyksiä ja nauravat heidän jutuilleen. Oona on kompleksinen nuori nainen, joka on ärsyttävä mutta ihana. Fiksu, mutta välillä tyhmä. Toivon, että ylidramaattiset ihmiset voisivat samaistua hahmoon ja sen avulla nauraa itselleen ja löytää itseironiaa”, Brotkin sanoo.

”Sarja on suunnattu ihmisille, joista se kertoo. Niille jotka löytävät itsensä siitä. Toivon, että sarjan löytäisivät myös vanhemmat ihmiset, joilla on tuon ikäisiä lapsia ja miettivät miksei heidän lapsensa. osaa päättää mitä haluaa elämältä ”, hän jatkaa.

”Erityisesti nuoret naiset voivat samaistua ja ottaa ilon irti Oonan toilailusta. Mielestäni naiset saisivat olla enemmän räävittömiä ja kohtuuttomia. Sarja tuo iloa ja naurua elämään. Sitä ei ole koskaan liikaa”, Dahlman pohtii.

Aikuiset sarjan kaikki jaksot ovat nähtävissä YLE Areenassa 15. maaliskuuta alkaen. Televisiossa sarjan ensimmäinen jakso esitetään YLE TV 2 -kanavalla 1. huhtikuuta.