Kaksi hehtaaria metsää pystysuunnassa – Milanon metsätalo täytti viisi vuotta

Kuva: Bosco Verticale keväällä länsipuolelta kuvattuna.

Milanossa sijaitseva Bosco Verticale täytti loka­kuussa viisi vuotta. Kyse on talosta, jota ympäröiviltä parvekkeelta kasvaa puita. Vastaavia rakennushankkeita on nyt suunnitteilla ainakin Hollantiin, Sveitsiin, Meksikoon ja useisiin Kiinan kaupunkeihin.

Arkkitehti Stefano Boerin suunnittelemaan Bosco Verticaleen kuuluu kaksi kerrostaloa, joiden ulkosivuilla kasvaa yhteensä yli 20 000 kasvia. Kasvillisuus vastaa kahden hehtaarin kokoista metsää. Eri kasvilajeja on 94. Lintuja, hyönteisiä ja muita lajeja laskettiin jo ensimmäisenä vuonna 1 600.

Metsäpinnoituksen tarkoituksena on vähentää ilmastonmuutoksen haittoja kaupungissa.

Puut tasaavat lämpötilaeroja sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolella, poistavat ilmasta hiilidoksidia ja haitallisia pienhiukkasia sekä ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Asukkailleen metsä tarjoaa myös suojaa melulta ja auringonpaisteelta.

26- ja 18-kerroksiset talot toimivat itse tuottamallaan aurinkonenergialla ja kierrättävät jätevetensä. Rakennuksen ulkokuoren viherkasvillisuutta valvotaan ja kastellaan etäjärjestelmällä. Järjestelmä käyttää harmaata vettä eli kertaalleen käytettyä talousvettä.

”Metaforisesti ja käsitteellisesti vertikaalinen metsä voidaan rinnastaa suureen puuhun, jossa parvekkeet ovat oksia, kasvit lehtiä, rakennus ­itsessään sen runko ja vesijärjestelmä sen juuret”, pääarkkitehti Boer toteaa­ hanketta käsittelevässä kirjassaan A Vertical Forest: Instructions Booklet for the Prototype of a Forest City.

Nauti yläbanneri

Bosco Verticale on voittanut kaksi kansainvälistä arkkitehtuuripalkintoa.

Ympäristöystävällisen kaupunkiasumisen lisäksi kompleksissa on painotettu esteettisiä arvoja. Talojen eri sivuille on eri kasveja valitsemalla luotu kaksi erilaista värimaailmaa, jotka vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Kokonaisuuden rakentaminen kesti viisi vuotta ja maksoi 40 miljoonaa euroa. Työt aloitettiin 2009 ja ne oltiin keskeyttää talouskriisissä 2013, mutta rakennus saatiin kuitenkin käyttöön seuraavana vuonna. Sveitsin Lausanneen suunniteltu La Tour des Cèdres on nousemassa 2025 valmistuvalle alueelle.

Kommentoi Facebookissa

Seitankunkku
Miia Vistilä