MusiikkiKirjoittanut Iida Simes

Runoilevat algoritmit

Lukuaika: 3 minuuttia

Runoilevat algoritmit

Joka päivä pelkästään Suomessa näpytellään 30 miljoonaa erilaista Google-hakua. Vuodessa niitä on 11 miljardia.

Maailmanlaajuisesti luvut ovat jo aivan käsittämättömän suuria, eikä Google halua niitä julkaistakaan. Joidenkin tutkijoiden mukaan koko maailmassa haetaan Googlesta informaatiota 3,5 miljoonaa kertaa minuutissa, monen mielestä tuplasti enemmän.

Tietoa hakevien joukossa on myös bändi Jäänmurtaja, joka löytää Googlen avulla sanoituksensa. Jäänmurtajan biisit syntyvät niin, että biisinikkarit etsivät jonkun tietyn sanan kautta tulevia suosituimpia osumia ja tallentavat sitten ehdotukset säkeiksi.

Sosiologi ja pikkuhiljaa yhä enemmän myös muusikko Veikko Eranti kavereineen perusti bändin viitisen vuotta sitten. Kitaraa soittavan Erannin lisäksi Jäänmurtajaan kuuluvat Laura Meller (laulu), Touko Sipiläinen (rummut) ja Konsta Eerola (basso).

Jäänmurtaja on jo pitkän aikaa ollut nuorten älykköjen bileiden vetonaula ja tanssittaja. Maine on kiirinyt myös ulkomaille. Tähän mennessä paras keikka on Erannin mukaan ollut Hanila Open Air -festarilla Virossa:

”Aurinkoinen virolainen kesäpäivä, sauna koko ajan kuumana, yleisössä paljon luontoihmisiä ja sekalaisia hippejä. Ja aina välillä saunasta pelmahti ihmisiä suoraan tanssilattialle.”

Eranti saa bändin Google-sanoitusmetodin kuulostamaan hyvin runolliselta:

”Googlatessa vedetään isoa nuottaa kollektiivisessa tajunnassa ja katsotaan, mitä siihen tarttuu. Sieltä [netin syövereistä] löytyy koko ihmiselämän kirjo, kaikki biisit, kaikki runous!”

Mutta eikö Google ohjaa hakuja niin, että tuloksiksi tarjotaan asioita, joiden yhtiö luulee hakijaa miellyttävän, sen sijaan, että se tarjoaisi tietoa siitä, mitä maailmassa todella tapahtuu?

”Kukaan ei voi tietää, mitä se Googlen algoritmi on syönyt”, vastaa Eranti. ”Mutta kyllä ne ainakin jollain tavoin syntyvät siitä, mitä ihmiset googlaavat.”

Google-yhtiö väittää toimivansa ohjelman käyttäjän hyödyksi niin, että hakijalle hyödyllisin – ja ehkä myös miellyttävin – lopputulos olisi kymmenen ensimmäisen tarjotun osuman joukossa. Eranti valottaa Googlen algoritmien olemusta.

”Ne toimivat ’deep learning’ -metodilla. Ne ottavat huomioon satoja muuttujia, joita ovat hakijan oma hakuhistoria, ikä, kellonaika… Saat kaiken maailman tiedon heti, mutta ymmärryksen asiasta joudut rakentamaan itse.”

Eranti on pohtinut asiaa paljon.

”Vaihtokauppa on vähän faustilainen: samalla kun kysyy koneelta jotain, tulee syöttäneeksi sille palan sieluaan.”

Me olemme vahvistaneet
että omistat tilin.

Me olemme ontot miehet.

Miksi olemme olemassa?
Me olemme omatunto maan.
[- -]

Sade ei taukoa milloinkaan.
Sade ei teitä enää kastele
!

”Ontot miehet” -biisistä.

Ontot miehet on T. S. Eliotin (1888–1965) runo. Tuon maailmanloppua ennakoivan teoksen on tehnyt kuuluisaksi Francis Ford Coppolan ohjaama ilmestyskirja. Nyt -elokuva vuodelta 1979. Elokuvan huippukohdassa Marlon Brando pääsee kähisemään runoa.

Hienoa, tuntuu kuin suomalaiset olisivat kulttuurikansaa, kun T. S. Eliot nousee kärkeen härmäläisten rikastuttamilla algoritmeilla.

Googlauksien osumat kertovat ihmisten tiedonhalusta mielenkiintoisia asioita. Arkisimpienkin faktojen seuraan mahtuu isoja ja pieniä huolia:

Paljonko kello on?
Paljonko sinivalas painaa?

Paljonko kaloreita päivässä? Paljonko abortti maksaa?

Kyllä minä muistan.
Kyllä minä perkeleeni kesytän.

Kyllä minä sinua rakastan.
Kyllä minä tästä selviän!

”Kyllä minä perkeleeni kesytän” -biisistä

”Noi googlattavat asiat ovat tosi yksityisiä. Niistä ei välttämättä kukaan puhu kenellekään”, pohtii Eranti. ”Ja monille olisi paljon korkeampi kynnys kysyä kirjoja niistä aiheista.”

Joskus hakutulokset voivat olla hyvinkin outoja. Löytyy myös vääriä siteerauksia. ”Täällä ei jumalauta pilkata Jumalaa”, tarttui mukaan ­Lapualaisoopperaa tavoitellen.

”Ihmismieli muistaa välillä väärin”, Eranti kommentoi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Eikä väärää tulosta edes ole. Erannilla on käyttämättä jotain hohdokasta, kuten nämä ”eihän + t-kirjain” -haun tulokset:

Eihän Top Gun ole homoelokuva?

Eihän tämä ole tennistä?

Onnistumme tekemään Google-runoutta haastattelunkin aikana. Tsekkasimme Suomen suosituimmat haut vuonna 2017, kun hakukentässä on sana ”mitä”. Kun tekstiä hieman ryhmittelee, paperille nousee runollinen tarina itseään etsivästä ja ajelehtivasta sielusta.

Mitä tehdä kun on tylsää,
mitä tarkoittaa lit?

Toisenlaiset äidit, mitä heille
kuuluu nyt?

Mitä on kansallissosialismi?

Mitä tehdä kaverin kanssa, mitä nainen haluaa, mitä ruuaksi?

Minua kiusataan mitä tehdä?

Mitä tehdä Helsingissä, mitä tehdä kesällä?

Jäänmurtaja julkaisee maaliskuussa 2018 uusia biisejä. Biisit voi kuunnella ja bändiä seurata esimerkiksi Facebookissa:
www.facebook.com/jaanmurtajaband

2018-02-26-kello-142758