ElokuvaKirjoittanut Kaisu Tervonen

Helmiä elokuvamerestä

Lukuaika: 3 minuuttia

Helmiä elokuvamerestä

R&A-festivaalitiimi suosittelee elokuvia queerhenkisestä painidokkarista Lars von Trierin omakuvaan.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali starttaa torstaina 20. syyskuuta. Jos et ole ehtinyt kahlata läpi festivaalin katalogia tai koet valinnanvaikeutta vaihtoehtojen äärellä, luota ammattilaisiin.

Voima kysyi festivaalin ohjelmiston parhaiten tuntevilta ihmisiltä – festivaalin omilta työntekijöiltä – suosituksia tämän vuoden festivaalille. Suositusten joukosta löytyy niin dokkaria kuin trilleriä ja niin pohjoismaista minimalismia kuin neorealismia beirutilaisittain.

Taiteellinen johtaja Pekka Lanerva:

Foxtrot
Foxtrot

Samuel Maozin mestarillinen Foxtrot on sekä sydäntäsärkevä tarina perheen hajoamisesta, että huikea kuvaus pysyvän sotatilan vaikutuksesta israelilaisten mieliin. Tunnelmat vaihtuvat arvaamatta mustan komedian sävyttämistä, sodan absurdiutta kuvaavista visioista kouraisevaan tragediaan. Ohjaajan sanoin: “Israelilaiset ovat menneisyytensä vankeja, se on kuin Foxtrot-tanssi, jokainen sukupolvi yrittää tanssia sitä uudella tavalla, mutta päätyy aina siihen, mistä aloitti.”

La 22.9. klo 21.15 Maxim 2

Su 23.9. klo 18.45 Korjaamo Kino Kulmasali

Ti 25.9. klo 20.45 Kinopalatsi 8

To 27.9. klo 21.00 Savoy

Su 30.9. klo 16.00 Bio Rex

Toiminnanjohtaja Anna Möttölä:

Cassandro the Exotico!

Cassandro the Exotico!

Luchador Cassandro eli Saúl Armendáriz on legenda ja tienraivaaja. Machossa latinokulttuurissa hän löysi exotico-painikehästä oman paikkansa ja rohkeuden olla avoimesti homoseksuaali. Marie Losierin dokumentti Cassandron viimeisistä otteluista on intiimi, kepeä ja rohkaiseva juuri oikealla tavalla.

La 22.9. klo 18.45 Kino Engel 1

Su 23.9. klo 12.30 Kinopalatsi 7

Ma 24.9. klo 21.15 Kino Engel 1

La 29.9. klo 16.00 Maxim 2

Festivaalikatalogin päätoimittaja Henna Raatikainen:

The Guilty

mainos

The Guilty

Gustav Möllerin painostava esikoisohjaus on käsikirjoittamisen ja taitavasti rakennettujen käänteiden voimannäyte. Mestarillinen ja minimalistinen pienen budjetin trilleri seuraa reaaliajassa hätäkeskuspäivystäjänä työskentelevän Asgerin (loistava Jakob Cedergren) tuskaista yritystä selvittää langan päässä olevan naisen tilannetta. Hiljalleen paljastuvat niin Asgerin pakkomielteisen auttamisen motiivit kuin epätoivoisen soittajan todellinen hätä. Pinnan alla vellovat suuret kysymykset auttamisen rajoista.

La 22.9. klo 18.45 Kinopalatsi 8

Ti 25.9. klo 21.00 Kinopalatsi 1

Tiedottaja Janne Sundqvist:

Capernaum

Capernaum

Nykyaikainen satu Beirutin kaduilta ottaa kantaa Lähi-idän yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja viihdyttää kuin paraskin faabeli. Kotoaan potkittu Zain huolehtii ystävänsä vauvasta, unelmoi Ruotsista ja törmää yhä uudestaan libanonilaisen nyky-yhteiskunnan hämärään puoleen. Neorealismin 2010-luvulle päivittävän elokuvan kaurismäkeläinen sydän sykkii vähäosaisille.

Ma 24.9. klo 18.30 Bio Rex

Tuottaja Veera Kotila: 

Filmmaker in Focus: Bahar Pars

Ariel

Iranilaissyntyinen, lapsena Ruotsiin muuttanut ohjaaja, näyttelijä ja tuottaja Bahar Pars tunnetaan muun muassa roolistaan elokuvassa Mies, joka rakasti järjestystä (2015). R&A:ssa Pars esittelee viisi lyhytelokuvaa retrospektiivissä, joka koostuu sekä hänen ohjaustöistään että näyttelijärooleistaan. Näytös on osoitus tekijän monitaituruudesta uuden ruotsalaissukupolven elokuvantekijöiden joukossa.

Ke 26.9. klo 18.15 Kinopalatsi 5

Festivaalilehden päätoimittaja Saija Holm:

The House That Jack Built

The House That Jack Built


Ristiriitaisella, ärsyttävällä ja vastustamattoman taitavalla Lars von Trierillä on erityinen paikka sydämessäni, joten ohjaajan uutuus on ohittamaton leffatapaus. Todella törkeäksi ja itseironiseksi luonnehdittu omakuva psykopaattitaiteilijasta heristää veristä keskisormeaan ihan jokaiselle, mutta aivan erityisesti ohjaajaa esimerkiksi misogyniasta kritisoineille.

Pe 28.9. klo 20.45 Bio Rex