MusiikkiKuvat Lauri Juvela

Haaveena Hobittila

Lukuaika: 2 minuuttia

Haaveena Hobittila

Teksti Ninnu Koskenalho Kuvat Lauri Juvela

Istun elokuisena iltapäivänä Helsingin Messukeskuksessa kuorolaulukeikalla ja haltioidun. Olen kuullut kuorojen laulavan gospelia, ikivihreitä, poppia ja kansanmusiikkia mutta en ikinä ennen elokuvien, pelien ja tv-sarjojen tunnusmusiikkia. Fantasia ja science fiction ovat genreinä voimakkaasti esillä, mikä on vain sopivaa – olemmehan World­conissa, maailman suurimmassa ­science fiction -fanien kokoontumisessa.

Kuoro Another Castle ja sen turkulainen sisarkuoro Riverside Castle tekevät minuun valtavan vaikutuksen yhteisesityksellään. Keikan aikana kuullaan kappaleita Game of Thronesin ääniraidalta vähemmän tunnettuihin pelimusiikin helmiin. Keikan lopuksi niskakarvat ovat pystyssä ja eeppisyys kihelmöi iholla.

Kuoronjohtaja Riikka Juntunen mainitsee lopuksi, että kuoro ottaa toisinaan uusia jäseniä riveihinsä – eikä aiempaa kokemusta tai osaamista laulu­hommista vaadita.

Puolisen vuotta myöhemmin olen ensimmäistä kertaa Another Castlen eli AC:n treeneissä. En ole koskaan laulanut, en tiedä musiikin teoriasta mitään, en osaa soittaa ensimmäistäkään soitinta ja ymmärrän nuoteista hyvin vähän. Käsissäni on paksu pinkka nuotteja, osa biiseihin, joita en ole koskaan kuullut – kyse kun ei ole kaikkien tuntemista klassikoista vaan geekimmän populaarikulttuurin aarteista.

mainos

Äänenavauksen jälkeen kuoro tarttuu toimeen. Ensikertalainen ei voi kuin hymistä mukana ja koettaa pysyä kärryillä edes siitä, minkä äänialan nuottirivistöä seurata. Olen loikannut mukaan erityisellä hetkellä: Another Castle juhlii treeneissä nelivuotista yhteistä taivaltaan ja laulaa sen kun­niaksi oman suosikkiohjelmistonsa läpi.

Kuorotoimintaa pyörittävän Another Castle ry:n puheenjohtaja Mari Vehkaluoto ja hallituksen jäsen Sanni Leksis kertovat, että kuoron erityisyys ja voimavara tulevat sen yhteisöllisyydestä.

”Teemme kaiken sovituksista al­kaen itse. Laulamamme musiikki poikkeaa tavallisesta kuoromusiikista, ja kappaleilla on monille paljon merkitystä myös musiikin ulkopuolella. Kyse on kokonaisten sarjojen ja ilmiöiden fanittamisesta.”

Another Castle sai alkunsa eräässä Facebook-ryhmässä alkuvuodesta 2014. Yhdessä laulaminen osoittautui niin hauskaksi, että touhu vakiintui pian tavoitteelliseksi kuorotoiminnaksi, joka perustuu vapaaehtoisuuteen ja tee se itse -mentaliteettiin.

”Mukana on alusta alkaen ollut sovitustaitoisia ihmisiä, jotka ovat jakaneet tietotaitoaan niin, että kuorolla on riittänyt laulettavaa. Paljon gloriaa ansaitsee taiteellinen johtajamme Riikka Juntunen, jolta löytyy musiikillista ja pedagogista osaamista sekä kykyä toiminnan pyörittämiseen. Riikka tarttui kuoronjohtajan pestiin jo alkuaikoina ja luotsaa kuoroamme tinkimättömällä ammattitaidolla, koulien meistä koko ajan parempia laulajia ja kuorolaisia”, Vehkaluoto ja Leksis toteavat.

AC on monille jäsenilleen myös tärkeä yhteisö. Jäsenten aktiivisuuden ansiosta pyörivät oheisryhmät tarjoavat seuraa monenlaiseen tekemiseen.

”Aikuisiällä ystävystyminen ei ole välttämättä kovin helppoa, joten kuoron kautta muodostuneita ystävyyssuhteita ruokitaan monella tavalla. Kuorolaulun lisäksi AC-porukka muun muassa käy urheilemassa, pelaa lautapelejä, ylläpitää käsityö- ja kirjakerhoa ja järjestää leffailtoja. Parin kuukauden välein järjestettävässä open stage -illassa voi harjoitella esiintymistä kuorokavereista muodostuvan yleisön edessä”, Vehkaluoto ja Leksis sanovat.

Aktiivisesti keikkailevalla kuorolla on ollut monenlaisia ja -kokoisia yleisöjä. Worldconin lisäksi keikkoja on ollut ”oman alan” tapahtumissa, muun muassa roolipelitapahtuma Ropeconissa ja popkulttuuritapahtuma Popcult Dayssa. Espan lavalla esiin­tyessään erikoinen kuoro on herättänyt turisteissa ihastusta ja hämmennystä – ”varsinkin laulaessamme animemusiikkia japanilaisryhmän kuullen”.

Jopa 60-jäsenisen kuoron ohessa toimii pienryhmä nimeltä AC Side Quest. Tämä iskuryhmä esiintyy sellaisissa tilaisuuksissa, joihin koko kuoro ei mahdu. Se on haluttu esiintyjä niin häihin, valmistujaisiin kuin syntymäpäiväjuhlille.

Another Castle haaveilee esiintymisistä myös ulkomailla kansainväliselle yleisölle. Pitkän tähtäimen visio ja haave on ostaa Uusi-Seelanti, jotta koko joukko voisi asua Hobittilassa ja laulaa päivät pitkät.

Another Castle Espan lavalla 13.6. klo 19.15. Vapaa pääsy!

facebook.com/atanothercastle

  • 8.6.2018
  • Kuvat Lauri Juvela