YleinenKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Nauska

”Enemmän fundamenttia”

Voiman uusi päätoimittajan Jarkko Kumpulainen puolustaa yhteiskunnan vastaääniä

Lukuaika: 2 minuuttia

”Enemmän fundamenttia”

Kuvat NauskaNauska

Voiman uusi päätoimittajan Jarkko Kumpulainen puolustaa yhteiskunnan vastaääniä

Voiman uutena päätoimittajana aloittaa elokuun alusta Jarkko Kumpulainen. Monipuolisesti radiossa ja lehdissä työskennellyt 42-vuotias Kumpulainen on toiminut ennen kiinnitystään pitkään Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaan päätoimittajana.

”Hyvä journalismi on hyvin taustoitettua, ymmärtävää, uutta ajattelua ruokkivaa ja tietoa välittävää, Jokaisen jutun pitäisi myös pystyä esittämään jollakin tasolla uutinen”, hän määrittelee alansa standardeja.

Samalla hän linjaa median tämän hetken suurimmaksi haasteeksi aikapulan.
”Media-alalla on jo monta vuosikymmentä eletty kestämättömässä tilanteessa, jossa sisältö pitäisi toimittaa aina nopeammin ja halvemmalla. Harvemmassa toimituksessa on enää aikaa syventyä ymmärtämään niitä asioita, joita journalismissa pitäisi käsitellä.”

mainos

Kumpulainen luonnostelee myös Voimalle sopivaa ratkaisua ongelmaan.
”Näkisin, että Voimalla on tila ja mahdollisuus olla lehti, joka voi välttää pahinta ajankohtaisuuksien perässä säntäilyä ja tarjota hengästyneen reaktiivisuuden sijaan jonkinlaista syvempää perustaa ajan ilmiöiden ymmärtämiselle.”

Tähän asti sivustakatsojana lehteä seuranneen Kumpulaisen silmin Voima näyttäytyy vahvana mielipide­vaikuttajana suomalaisessa demokratiassa.
”Voima on parinkymmenen vuoden ajan tuottanut yhteiskunnalliseen keskusteluun oppositioasennetta, joka on rikkonut vallitsevaa staattisuutta ja konsensusta. Lehdellä on tärkeä tehtävä nimenomaan vastaääntä tuottavana mediana.”

Kumpulaisen mukaan toimivassa demokratiassa tarvitaankin vallitsevan kritiikin lisäksi vastakuvia toisenlaisesta mahdollisesta. Ne tekevät kontrastillaan myös vallitsevan maailmanjärjestyksen ymmärrettävämmäksi. ”Tarvitaan äänenpainojen kirjoa, koska kulloinkin valittu tie ei ehkä ole ainoa tapa edetä tai alkuunkaan oikea. Pitää pystyä löytämään laajemmin ihmisyyden näkökulmia. Vastaääni ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pystyttäisi myös yhteiseen toimintaan samalla, kun tuotetaan kärkevää kritiikkiä. Demokratia on aina kesken.”

Yhteiskuntakritiikin ohella muun muassa teatteria, musiikkia, sienestystä ja uimista harrastava Kumpulainen kokee taustaltaan sopivansa hyvin Voiman peräsimeen.
”Olen kasvatustieteiden läpi­tärvelemä. Varmaan yritän vielä kuolinvuoteellakin oppia jotain, koska koen, että – jos biologinen jälkikasvu lasketaan pois yhtälöstä – ainoa mielekäs tapa olla elämässä on olla oppimassa.”

Uutistoimittajan taustalla Kumpulainen pitää median ensimmäisenä tehtävänä tiedon välittämistä.
”Mutta lopulta lehtityössäkin on kysymys todellisuutemme luomisesta eli ihmisyyden kuvien ja mallien tuottamisesta – tiedosti asian tai ei.”

Voiman välittömässä näköpiirissä ei näy suuria muutoksia.

”Etsin peruslinjaa, jossa on vähemmän aktuellia ja enemmän fundamenttia. Muuten syksyn ajan tutkimme Voiman ja maailman tilannetta ja ­itseämme. 20-vuotisjuhlavuoden alussa sitten nähdään, millainen on uusi uljas Voima 2019.”