MusiikkiKirjoittanut Antti KurkoKuvat Laura Railamaa

Bileet kyttäasemalla

Kotkalainen Joutomaa Fest on tällä hetkellä yksi Suomen kiinnostavimmista kulttuuritapahtumista.

Lukuaika: 2 minuuttia

Bileet kyttäasemalla

Kuva Laura Railamaa

Kotkalainen Joutomaa Fest on tällä hetkellä yksi Suomen kiinnostavimmista kulttuuritapahtumista.

Täälläkin on tällaista toimistotilaa, jossa on mahdollisesti ollut jotain kuulusteluita, joissa ollaan tivattu, et ’mitäs siä oot oikein tehny, nyt kerrot meille!’”. Näin hehkuttaa Ekaterina Kosonen.

Kierrämme tyhjillään olevaa vanhaa poliisiasemaa Joutomaa Festin järjestämisessä mukana olevan Kososen, Udi Salmiaitan ja Suvi Silvalan kanssa. Kosonen on taidemaalari, Salmi­aitta taiteilija ja opiskelija ja Silvala kaupunkiaktivisti.

Seinillä on vielä vanhoja muistitauluja, ja osa vanhoista toimistokalusteista on jäänyt paikalleen.

mainos

”Onhan tämä mielenkiintoinen paikka järjestää tapahtumaa, vaikka selleihin ei valitettavasti päästä sisäilma­ongelmien vuoksi. Alapihalla olisi tarkoitus myös järjestää jotakin.”

Salmiaitta keskeyttää Kososen tila­esittelyn ja päättää sittenkin varata yhden tyhjillään olevan huoneen pop up -galleriaa varten. Näin ne tapahtumat syntyvät.

Festivaalin ideana on hyvästellä tyhjillään olevat paikat ja herättää ne henkiin vielä yhden päivän ajaksi. Ensimmäisen kerran festivaali järjestettiin viime kesänä Katariinan teollisuusalueen vanhoissa kalkkisiiloissa ja marraskuussa eräässä purkutuomion saaneessa rakennuksessa sataman läheisyydessä. Festivaali syntyy vahvalla tee se itse -asenteella, ja se on maksuton ja ikärajaton.

”Usein tapahtuman järjestäminen kaatuu siihen, että kaikki on maksullista eikä ole oikein tiloja järjestää, mitä haluaisi. Samaan aikaan meillä on hirveästi tyhjillään olevia tiloja. Miksi ei siis otettaisi uudelleen käyttöön sellaista, mikä on toisessa yhteydessä kuollut?” Salmiaitta pohtii.

Mutta hetkinen. Eikö tämä nyt ihan nimensäkin puolesta ole todella lähellä Kouvolassa järjestettyä Jättömaata? Äkkiseltään vaikuttaa hieman siltä, että festivaali on vain ajelehtinut Kymijoen virran mukana Kouvolasta naapurikaupunki Kotkaan.

Ekaterina Kososen mukaan nimen valitseminen on täysin harkittua ja eräänlainen kunnianosoitus Jättömaalle, jota ei enää järjestetä. Tapahtuma onkin saanut siitä valtavasti inspiraatiota.

”Tietenkin osa ihmisistä on kysynyt, onko meiltä loppuneet ideat kesken, kun on samanlainen nimikin. Ei myä olla haluttu patentoida tätä konseptia vaan mielellään nähtäisiin vastaavaa vaikka jossain Ivalossa”, Salmiaitta täydentää.

Mielikuvat Kotkasta eivät välttämättä aina ole mairittelevia. Satamasta ja teollisuudesta elävän kaupungin työttömyysprosentti oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan helmikuussa 15,7 prosenttia, kun se koko maassa oli 10,5 prosenttia. Vaikka kaupungissa on paljon taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, Joutomaa on osoitus siitä, että itse tekemällä voi muuttaa omaa asuinaluetta miellyttävämpään suuntaan. Myös kaupunki on tajunnut tämän ja ryhtynyt rahoittamaan ruohonjuuritason toimijoita.

”Kun asuin täällä aiemmin, tää kaupunki oli mulle kaikkein ahdistavin paikka – täällä ei ollut mitään. Mutta sen jälkeen kun muutin takaisin, ympärillä on yhtäkkiä tosi paljon mahdollisuuksia tehdä. Ei tuu mitenkään sellainen olo, että pitäisi olla muualla. Tääl miä pystyn toteuttamaan itseäni tosi monialaisesti”, Salmiaitta hehkuttaa.

Pienessä kaupungissa monet asiat hoituvat paljon helpommin kuin isommissa, joissa organisaatiot voivat olla kankeita. Muutama sopivassa paikassa oleva myötämielinen virkamies on mahdollistanut sellaisen ilmapiirin muotoutumisen, että nyt on sallittua tehdä asioita. Ruohonjuuritason tapahtumista on kaupungille hyötyä positiivisen imagon luomisessa.

”Tää on niin siistiä, kun voi mennä kaupungin tilapalvelu-ukolle sanomaan, että meillä olisi tällainen idea, jota vois kehittää eteenpäin, ja sit hommat lähtee pyörimään”, Kosonen kehuu.

Festivaalille on ollut tilausta, sillä monet ovat halunneet ottaa osaa tapahtuman järjestelyyn tavalla tai toisella. Musiikkiohjelma täyttyi lähes hetkessä, ja luvassa on myös esittävää ja kuvataidetta sekä indie-elokuvia.

”Miä luulen, et ihmisillä on helpompi lähtee mukaan, kun voi tulla tekee sinne käytännössä ihan mitä vaan eikä vaan täyttämään jotain pientä aukkoa, mikä on vapaana”, Silvala toteaa.

Joutomaa Fest 12.5.
Kotkan vanhalla poliisiasemalla
(Ruukinkatu 6) fb.com/joutomaafest

  • 5.5.2018
  • Kirjoittanut Antti Kurko
  • Kuvat Laura Railamaa