Kirjallisuus

Tämä on Kongo

Lukuaika: 2 minuuttia

Tämä on Kongo

Kongo: Historia on tarina ihmiskohtaloista, sorretusta kansasta ja jatkuvasta rauhan rakentamisesta.

Teksti Linda Nyholm

Afrikan kolmas maailmansota. Kolme miljoonaa kuollutta. Kuu­si naapurimaata on sekaantunut konfliktiin.

Valtavirtamedia on onnistunut yksinkertaistamaan Kongon demokraattisen tasavallan sodan noin kolmeen lauseeseen. Todellisuudessa Kongon demokraattisessa tasavallassa on yli 80 miljoonaa asukasta, noin 250 etnistä ryhmää, jopa 242 puhuttua kieltä, ja se pitää sisällään yli kaksi miljoonaa neliökilometriä maata.

Näin valtavan laajasta valtiosta ja sen kärsimästä konfliktista on vähintäänkin tuskallista tuottaa uskottava kirjallinen kokonaisuus. Kirjailija, toimittaja ja antropologi David Van Reybrouck onnistuu siinä poikkeuksellisen hyvin.

Kongo: Historia -teos ei säästele merkkimäärässä. Lähes seitsemänsadan sivun mittainen lukuseikkailu vie Kongon demokraattisen tasavallan historian syviin syövereihin. Kiehtova kirja perustuu kymmeniltä maahan tehdyiltä matkoilta kerättyyn aineistoon, yli viidensadan kongolaisen haastatteluun, kuuden vuoden tutkimukseen ja noin viiteentuhanteen kirjalliseen arkistolähteeseen. Sivistävä teos on jokaiselle Afrikan politiikasta kiinnostuneelle lukemisen arvoinen julkaisu ja erityisen hyödyllinen Afrikan ulkomaantoimittajille.

Kertomus käynnistyy 1880-luvun siirtokunta-ajasta, jatkaa kronologisesti 1960-luvun itsenäistymiseen, käsittelee kattavasti yli 30 vuotta kestäneen diktaattori Mobutun valtakauden ja etenee tämän päivän suurkonfliktiin. Kirjan keskiössä on kongolainen Étienne Nkasi. Nkasi tuo sata vuotta kongolaista historiaa täysin uuteen eloon ja valoon.

”Je suis né en mille-huit cent quatre-­vingt deux”, toteaa Nkasi.

”Olen syntynyt vuonna 1882”, siis ennen kuningas Leopold II:sen Kongon valtausta. Haastattelun aikaan Nkasi on 126-vuotias. Nkasin tarinan kautta lukija saa ainutlaatuista ­perspektiiviä Kongossa tapahtuneisiin uskonpuhdistuksiin, heimojen pakkoyhdistämisiin, talousjärjestelmän rakentamiseen ja totaaliseen romuttamiseen, maan hyödyntämiseen ensimmäisen ja toisen maailmansodan taistelukenttinä ja jopa nykypäivän ympäristötuhoihin.

Julkaisua elävöittävät myös kirjailijan keräämät lapsisotilaiden, sissijohtajien, ministerien ja kansalaisten haastattelut. Tarinoiden lohduttomassa valossa Kongon nykyinen sota tuntuu jopa väistämättömältä.

Idea teokseen syntyi vuonna 2003. Toimittaja Van Reybrouckin isä oli työskennellyt Kongossa 1960-luvulla rautatieinsinöörinä, mutta perheellä ei ollut varsinaista sidettä maahan. Van Reybrouck ei löytänyt pätevää teosta Kongon historiasta, joten hän päätti tuottaa sellaisen itse, ”kongolaisten kertomana”.

Alunperin kirja onkin kunnianosoitus maan kansalle.

Sinnikkäiden ja idealististen kongolaisten ihannointi vaikuttaa jopa suuremmalta kuin kirjailijan kauhu eurooppalaisten aiheuttamasta sorrosta. Vasta teoksen lopussa Van Reybrouck uskaltautuu kritisoimaan pehmeästi muun muassa siitä, kuinka eurooppalaiset tekopyhästi tuomitsevat Kiinan yritystoiminnan Kongossa.

”Kongo on jo puolitoista vuosisataa herättänyt kiinnostusta ulkovaltojen keskuudessa, ja se on usein aiheuttanut jännitteitä. Aina kun tulokas vaatii paikkaansa Afrikan geopoliittisella shakkilaudalla, siitä seuraa epäluuloja ja hermoilua”, kirjoittaa Van Reybrouck.

Kolonialismin vaikutus Afrikassa ei ole kirjan yllättävä elementti. Teoksen tekee poikkeukselliseksi punainen lanka, jonka henkilötarinoiden kautta kudotaan kolonialismin ja nykypäivän välille. Lopputulos on avarakatseinen vastakohta tiedotusvälineiden pikaisesti tuotetuille analyyseille Afrikan mantereen käynnissä olevista ­konflikteista: on lähes ironista, että massiivinen teos muodostaa Kongon demokraattisen tasavallan nykypäivän olosuhteista helpommin ymmärrettävän kokonaiskuvan.

Teoksesta syntyy, jopa hieman vahingossa, pohjapiirros kolonialismin vaikutusten arviointiin nykypäivän konfliktinratkaisussa.

Laajempaa tarkastelua kolonialismin vaikutuksista nykysotiin kaivattaisiin monen muunkin valtion, esimerkiksi Sudanin, Irakin ja jopa maailman nuorimman valtion, Etelä-Sudanin kohdalla.

Kongo: Historia -kirja on lukijalle loistava muistutus siitä, ettei sotia ratkaista yksinkertaistamalla histo­riaa. Sotia ratkaistaan ymmärtämällä ja myöntämällä historia.

David Van Reybrouck

Kongo: Historia

Kääntäjä Antero Helasvuo

Siltala 2013, 655 s.

mainos

  • 23.3.2017