KolumniKirjoittanut Suvi Auvinen

Katso kokkia, ecce coquus

Tosi-tv vaikuttaa siihen, miten näemme maailman.

Lukuaika: 3 minuuttia

Katso kokkia, ecce coquus

Tosi-tv vaikuttaa siihen, miten näemme maailman.

En muista koskaan ennen nähneeni sellaista värimaailmaa kuin Selviytyjien ensimmäisessä tuotantokaudessa vuonna 2001. Television kylläiset värit vyöryttivät laman jälkimainingeista irti rimpuilevaan olohuoneeseen tropiikin, jossa aluksi kauniit ja loppua kohden yhä riutuneemmat ihmiset kamppailivat selviytymisestä toisiaan ja luonnon olosuhteita vastaan. Suuria tunteita, selkään­puukotuksia, juonintaa, draamaa.

Tosi-tv saapui Suomeen suurella volyymillä nimenomaan kilpailujen kautta 2000-luvun alussa. Dokumentaarista, ihmissuhde- ja muodonmuutosaiheista tosi-tv:tä alettiin nähdä vasta myöhemmin. Edelleen suuri osa tosi-tv:stä miellettäneen nimenomaan kilpailuiksi. Osassa sarjoista kilpaillaan sosiaalisilla kyvyillä, yleisösuosiolla ja tuurilla, osassa puhtailla taidoilla.

Tosi-tv on televisiotarjonnan demarit: rakastuimme siihen ensimetreillä, koska se oli uutta ja innostavaa, mutta vuosien saatossa se on muuttunut kiusalliseksi reliikiksi, johon harva haluaa ­assosioitua. Silti se vaikuttaa merkittävästi elämiimme ja kulttuuriimme, ja jokainen meistä vilkuilee välillä sen suuntaan.

Luovuin viisi vuotta sitten kaikesta muusta televisiotarjonnasta paitsi suoratoistosta. Siihen pitkälti katkesi myös suhteeni tosi-televisioon. Suurin pudottaja, Selviytyjät ja Hell’s Kitchen olivat vakuuttaneet minut siitä, että tosi-tv:n maailma on kylmä, kyyninen ja pilkallinen. Ihmisiä nöyryytetään, heille huudetaan, ja parhaiten selviää se, joka pystyy juonittelemaan taitavimmin. Ei varsinaisesti toimintaa, jolla haluaisin kyllästää arkeni.

Tänä syksynä näin avausjakson MasterChef Australian­ uusimmasta kaudesta. Peruskonsepti on klassinen kykykilpailu: joukko taitavia amatöörejä kerääntyy yhteen kilpailemaan erilaisissa haasteissa yrittäen voittaa koskemattomuuden ja selviytyä viikottaisista pudotuksista. Lopussa yksi kilpailija voittaa rahaa, tittelin ja muita etuja.

Konseptiin loppuvat MasterChef Australian ja muiden tosi-tv-kilpailujen yhtäläisyydet. Sarjassa on lempeä tuomarikolmikko, sympaattisia kotikokkeja, yhteishenkeä. Pilkkomisen, paistamisen ja kellon vilkuilun lisäksi eniten sarjassa nähdään halailua. Kilpailijat halaavat toisiaan jokaisen kokkausrupeaman päätteeksi ja sekä kiittävien että kriittisten arvioiden jälkeen. Tuomarit halaavat kilpailusta putoavia kokkeja pahoiteltuaan, ettei näiden taso riitä viemään kisassa eteenpäin.

Kukaan ei vedä mattoa toisten alta, juonittele selän takana tai hauku muiden tasoa. Samassa talossa asu­vien kilpailijoiden sosiaalisilla suhteilla ei revitellä, eikä ihmisten elämää talossa näytetä sarjassa kuin pieninä väläyk­sinä. Kilpailijoiden ikää tai sukupuolta ei alleviivata näiden saavutuksista puhuttaessa. Kun kilpailija purskahtaa itkuun kesken kilpailun, rientää tuomari lohduttamaan tätä, rauhoittelee ja kannustaa.

MasterChef Australia on empaattisimpia sarjoja, joita olen koskaan nähnyt. Yksi kaikkien aikojen katsotuimpia australialaisia sarjoja eroaa kommunikaatiotavassaan merkittävästi muusta tosi-tv:stä, myös MasterChefin alkuperäisestä formaatista. Australian Daily Telegraph -lehti kutsui sarjaa sen alkumetreillä vastalääkkeeksi kyynisyydelle ja näki sen menestyksen syynä yleisön kyllästymisen tosi-tv-sarjojen ilkeään maailmankuvaan.

Sarjan on myös sanottu olevan hyvä kuvaus Australian monimuotoisesta väestöstä. Kilpailijoita on monista eri etnisistä taustoista, ja myös ikä­jakauma on tosi-tv:n genressä laaja.

Onko yhden sarjan maailmankuvalla mitään väliä?

Valtioneuvosto on raportoinut suomalaisesta televisiotarjonnasta vuo­sien 2001–2014 välillä. Tällä aikavälillä nähdään valtava muutos. Vuonna 2001 suurin osuus kaikesta ohjelmatarjonnasta ilmaiskanavilla oli ajankohtaisohjelmilla 14 prosentin osuudella. Ensimmäistä kertaa viihde jyräsi tarkastelujaksolla ajankohtaisohjelmat vuonna 2006. Viimeisenä raportointivuonna 2014 tässä kohtaa jo omaksi osiokseen erotettu tosi-tv hallitsi 26 prosenttia kaikesta ohjelmatarjonnasta. Vertailun vuoksi: kulttuuria ja uutisia oli kyseisenä vuonna kaikesta televisio­tarjonnasta yhteensä neljä prosenttia.

Finnpanel arvioi television keskimääräisen viikkotavoittavuuden kattavan noin 90 prosenttia suomalaisista. Tosi-tv:n osuus ohjelmatarjonnasta on tuskin ainakaan lasku­suunnassa kolmen vuoden takaisesta.

Myönsimmepä katsovamme tosi-tv:tä tai emme, sen voi väittää vaikuttavan yhteiskuntaan ja siihen, millaisena koem­me todellisuuden.

Britanniassa vuonna 2001 parlamenttivaalien tiedotustilaisuutta BBC:ltä seurasi 4,3 miljoonaa henkilöä. Samaan aikaan esitetyt Big Brotherin talokäräjät veivät kuitenkin voiton sadantuhannen katsojan kaulalla.

Vaikkei myötähäpeä tunteena liene kovin uusi, on sana tullut suomen kieleen vasta 2000-luvulla. On mahdoton sanoa, onko myötähäpeän sanoittamisen ja tosi-tv:n saapumisen yhteinen ajoitus sattumaa.

MasterChef Australia ei muiden genren sarjojen tapaan jätä katsojalle myötähäpeän tai vahingonilon tunnetta. Sen sijaan se kannustaa kokemaan myötätuntoa, auttamisen halua ja iloitsemaan muiden menestyksestä.

Eivätkä vaikutukset jää yksilön tunne­tasolle. Sarjan ensimmäisen kauden jälkeen australialainen uutismedia News.com Australia raportoi kokkikoulujen ja ruoanlaittokurssien kysynnän kasvaneen räjähdysmäisesti. Yleisö on myös tarttunut uusiin, sarjassa nähtyihin raaka-aineisiin. Australialainen supermarketketju Coles kertoi molva-kalan kysynnän lisääntyneen 1 400 prosenttia viikon aikana sen jälkeen, kun kalaa oli valmistettu sarjassa. Ruoan kysyntää voitaisiin säädellä sillä, mitä tosi-tv-kokit ruuduissamme valmistavat.

Ei ole yhdentekevää, millaista maailmankuvaa katsomamme tosi-tv edustaa. Kyynisen ”kaikki kaikkia vastaan” -maailman sijaan voimme nähdä yhdessä toimivia, erilaisista yksilöistä koostuvia yhteisöjä, jotka tukevat toisiaan vaikeissa ja stressaavissa tilanteissa. Auktoriteetit ovat huutamisen sijaan kannustamassa, negatiivisen palautteen saatuamme lähimmäiset halaamassa.

Odotan kokonaan vegaanista Master­Chef Australian kautta. Tosi-tv ei ole todellisuutta, mutta sen esittämät taskumaailmat voivat lähteä monistumaan myös ruudun tällä puolen. Halauksia tämä maailma tarvitsee eikä huutamista.

MasterChef Australia kauden 9 finaalijakso Nelosella 29.11. ja Ruudussa. Kaikki jaksot nähtävillä Ruutu+ -palvelussa.

mainos