ElokuvaKirjoittanut Kaisu Tervonen

Ilmaista undergroundia

Lukuaika: < 1 minuutti

Ilmaista undergroundia

Tampereen Pispalassa tarjotaan erilaisia elokuvakokemuksia.

Pispalassa haisee syyskuun toisena viikonloppuna Väkevä hiki. Se on Artturi­ Rosténin vuonna 2014 valmistunut lyhytelokuva, joka kuuluu kaksipäiväisen elokuvatapahtuman Pispalan leffafestarit ohjelmistoon. Tapahtuman järjestää Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus.

Festivaali on yksi lukuisista pienistä elokuvatapahtumista, joita järjestetään ympäri Suomea paikallisin voimin suurempien festivaalien varjoissa.

”Pienet intiimit elokuvatapahtumat ovat kaikkein parhaita. Isotkin menettelevät mutta ovat usein, observoinnin ja usealta ammattitekijältäkin kuulemani perusteella, hyvin sisäsiittoisia”, elokuvaohjaaja Rostén kertoo.

mainos

”Onneksi pienilläkin festareilla on usein kasapäin porukkaa.”

Tapahtuman koko ei ole välttämättä suhteessa sen kunnianhimoisuuteen. Pispalan leffafestareilla esitetään muun muassa Katariina Lillqvistin dokumentti Tapani Hietalahdesta ja Mika Mattilan kiinalaista nykytaidekenttää kartoittava dokumentti Chimeras. Lisäksi tapahtumassa nähdään Pispalan kuvataidekoulun lasten lyhytelokuvia.

Rosténia houkuteltiin festivaaleille alkujaan hänen uusimman elokuvansa The Defiler – Häpäisijän kanssa. Koska teos on vielä jälkituotannossa, ehdotti ohjaaja tilalle Väkevää hikeä. Se on tarina veljeksistä jossain tuskaisten muistojen, taikauskon ja mielitekojen leikkauspisteessä. Suomalaiskansallisia myyttejä revitään hajalle sivistyksen mukana.

”Elokuvasta toiseen kantavia teemoja ovat olleet ihmismielen rumuus, psykoseksuaalisuus ja katsojan ohjailu erinäisillä audiovisuaalisilla ärsykkeillä. Ihmiskokeita kokeellisilla elokuvilla. Synkät sävyt ovat olleet läsnä elokuvaharrastuksen, nykyisen ammatin, alkuajoista asti”, Rostén valottaa visioitaan.

Tampere on Rosténille tuttu kaupunki, mutta hän ei muista koskaan käyneensä Pispalassa. Nyt hänellä on hyvä syy niin kuin muillakin underground-elokuvan ystävillä.

Pispalan leffafestarit 8.–9.9.