Musiikki

Voittoa tavoittelematonta räppiä

Lukuaika: 2 minuuttia

Voittoa tavoittelematonta räppiä

Teksti Elvi Sinilaakso

Rap-artisti Huge L julkaisee omakustannelevyjä, eikä suostu keikkailemaan, vaikka tarjouksia riittäisi.

Kimmo Huusko on rap-artisti ja tuottaja, joka tunnetaan paremmin nimellä Huge L. Levy-yhtiöiden julkaisemien albumien lisäksi mies tuottaa jatkuvasti omakustanteita. Uusia levyjä ilmestyy useita vuodessa. Viimeisin on maaliskuussa julkaistu Luultavasti ehkä.

Huusko kertoo kiinnostuksensa musiikkiin heränneen jo vaippaikäisenä. Hänen isällään oli rumpusetti, mutta koska hän ei niihin taaperona yltänyt, saivat sen sijaan kattilat kyytiä. Hieman myöhemmin mukaan tulivat myös urut ja kitara. Räpistä mies kiinnostui jo varhain, mutta omia sanoituksiaan hän alkoi tehdä vasta vuonna 2001. Suomenkieliseen räppiin Huusko tutustui muun muassa MC Taakibörstan kautta.

”Nuorempana räppi oli kova sana. Sitä tuli kuunneltua Walkmanista ja kavereiden luona lähes koko ajan, joten vaikutuksia sillä on eittämättä ollut”, mies kertoo. Räp eroaa artistin mukaan muista genreistä siinä, että se antaa vapauden sanoa mitä huvittaa, koska kieli on instrumentti. Omiin kappaleihinsa hän ammentaa sanoitukset pääasiassa arjesta sekä ihmisten käyttäytymisestä. Mies sanoo kikkailevansa välillä sanoilla ja riimeillä ilman tiettyä tarkoitusta, ihan vain ajankuluksi. 

Huusko eroaa suomiräpin kaupallisesta valtavirrasta sillä, että hän ei keikkaile. Useat festivaalijärjestäjät ovat tarjonneet artistille hulppeita summia, mutta hänestä tuntuu, että keikkailu rahaa vastaan olisi pelkkää suorittamista. Hän kertoo myös pelkäävänsä lyttäystä, sillä pyrkii aina täydellisyyteen. Kappaleiden opetteleminen ulkoa ja läsnäolon luominenkin saattaisivat vaatia liikaa työtä. 

Keikkailun välttämisestä huolimatta artistin rap on menestynyt hyvin. Huusko kertoo fanipostin lämmittävän mieltä. Hänelle on tärkeää, että hänen musiikillaan on erityinen sija jonkun arjessa. Mies kertoo olevansa myös hieman yllättynyt suosiosta.

”Lähestulkoon nollapromootiolla sekä yhden miehen artisti–managerin mediaseksikkyydellä on jotain tapahtunut.”

Nykymusiikin ongelmana Huusko näkee sen, että kuka tahansa voi olla muusikko. Tämän mahdollistaa esimerkiksi sosiaalinen media. Suomirap on artistin mukaan kehittynyt ajan myötä, mutta hän kuvailee sen sivutuotteena syntyneen ylijäämää, joka vie levyhyllyistä tilaa oikeasti päteviltä artisteilta.

Huusko uskoo, että kelvokas kotimainen rap-musiikki lymyää jossain pinnan alla, kuten aina ennenkin.

”Fiksut henkilöt pysyttelevät etäämmällä hölmöläisten puuhista keksien itse jotain mielenkiintoisempaa, rakentavampaa sekä kehittyneempää juttua omissa piireissään sen sijaan että hetkellisesti rahankiilto silmissä tekisivät sitä, mitä suotuisasti kaikki haluaisivat.”

Artisti kuvailee musiikinteon olevan vain mukava harrastus, josta ei paljoa leivän päälle irtoa. Hän harmittelee omistavansa suurimman osan energiastaan joillekin tuntemattomille osakkeenomistajille ja näin jättävänsä itselleen tärkeämmät asiat pienempään arvoon. Toisaalta ilman tätä arkea jäisivät kappaleiden sanoitukset ajatuksettomiksi. 

”Unelmana olisi, että yhteiskunta voisi elättää minut ja koirani, koska vaimo on varmaan lähtenyt tiehensä, mutta sen jälkeen mun musiikki kertoisi vaan jostain lähiöstä ja bissen kiskomisesta.”

  • 16.4.2015