KuvareportaasiKirjoittanut Kalle Erkkilä

Taidetta tehtaassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Taidetta tehtaassa

Pietarin Street Art Museum on vanha teollisuusalue, joka on muutettu modernin taiteen keskukseksi.

Pietarin itäosan Kalininskyn alue muistuttaa vähän Konalaa: autokauppoja, varastomyymälöitä ja tehdasrakennuksia. Kurjat murjut ovat tosin korkeampia ja rujompia.Kalininskyssä harmaan betonin ja ruosteisten aidanhäkkyröiden keskelle on kuitenkin naamioitunut taideaitta, jollaista ei odottaisi näkevänsä nuhjuisella teollisuusalueella. Hylättyyn tehtaaseen ja sen pihamaalle avattu Pietarin Street Art Museum ei tuo mieleen Konalaa vaan pikemminkin Berliinin Revaler Strassen.

Kun katutaidetta esitellään museossa tai galleriassa, on lopputulos yleensä vähän valju. Katutaiteessa on niin olennaista se, mihin teokset luodaan.

Nimestään huolimatta Street Art Museum ei ole perinteisessä mielessä museo. Se on ennemminkin katutaiteen ulkoilmanäyttämö ja vanhaa teollisuusmiljöötä hyödyntävä modernin taiteen keskus.

mainos

Street Art Museumin vieressä toimii laminaatteja valmistava yritys, jonka johtaja Dmitry Zaitsev omistaa myös museon käytössä olevan tontin ja hylätyn tehtaan.

Museolla on kaksi osaa. Ensimmäinen ja laajin näyttely on toteutettu vanhaan tehtaaseen ja sen pihalle. Toinen osa on pysyvä galleria edelleen toiminnassa olevassa laminaattitehtaassa, jossa on yhteensä kahdenkymmenen artistin töitä. Näyttely on suljettu yleisöltä turvallisuussyistä.

”Museon tarina alkoi siitä, kun laminaattitehtaan johtajan poika Andrey Zaitsev järjesti hylätyllä tehtaalla teknobileitä, joissa maalattiin myös graffiteja. Lopulta syntyi ajatus pysyvästä näyttelystä, ja Street Art Museum avattiin viime vuonna yleisölle”, museon tiedottaja Julia Vlasova sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä, ­että museo ei ole Pietarin keskustassa, jonne suurin osa taidenäyttelyistä ja museois­ta on keskittynyt.

”Kalininskyn alueella asuu noin 500 000 ihmistä, joten täälläkin tarvitaan paikkoja kulttuurille ja taiteelle. Street Art Museum ei ole vain taideprojekti, vaan tarkoituksena on luoda myös yhteisöllistä toimintaa, kuten esimerkiksi tapahtumia ja kirpputoreja”, hän sanoo.

Projektia johtavan Andrey Zaitsevin ajatuksena on tukea venäläistä katutaidetta, ei museoida tai hallita sitä. Tarkoituksena on luoda taiteilijoille mahdollisuuksia tuottaa rauhassa suuria ja näyttäviä teoksia, joita olisi mahdotonta toteuttaa kadulla. Kuten monissa muissakin maissa, graffiti ja katutaide on Venäjällä laitonta.

Tänä vuonna Street Art Museumissa avautui Remember Tomorrow -näyttely, jossa kolmekymmentä venäläistä taiteilijaa maalasi tehdasalueen seinille näkemyksensä tulevaisuudesta – unelmineen, pelkoineen ja uhkineen.

”Tehtaan seinät antavat artisteille mahdollisuuden leikkiä erilaisilla pinnoilla ja tasoilla. Haluamme tänne katutaiteen lisäksi myös muraaleita ja installaatioita, joissa hyödynnetään tehdasaluetta eri tavoin”, Vlasova kertoo.

Näyttelyä kuratoineen Naila Allahverdiyevin mukaan taiteilijat pyrkivät löytämään vastauksen ikuiseen kysymykseen: ”Mitä nyt pitäisi tehdä?”

Viime vuoden näyttelyyn tilattiin töitä, jotka kommentoivat Venäjän ja Ukrainan suhteita sekä rauhan rakentamisen tärkeyttä. Street Art Museumin teokset vaihtuvat vuosittain, joten Remember Tomorrow -näyttelyä varten vanhat maalaukset jyrättiin.

Tänä vuonna näyttelytöissä katsotaan tulevaisuuteen, ja myös museolla on selkeä näkemys tulevasta.

”Haluaisimme pitää paikan auki ympäri vuoden. Tavoitteenamme on myös houkutella lisää ulkomaalaisia taiteilijoita mukaan ensi vuoden näyttelyyn. Olisi mahtavaa saada italialainen katutaiteilija Blu mukaan”, Vlasova sanoo.

Reittiohjeet Pietarin Street Art Museumiin

Ota Pietarin keskustasta metro numero 4 Novocherkasskayan (Новочеркасская) asemalle. Vaihda aseman ulkopuolella bussiin numero 174, joka vie museon eteen osoitteeseen Shosse Revolyutsii 84 (шоссе Революции, 84). Matka kestää noin tunnin.