Elokuvat ja kaamos kutsuvat pohjoiseen

Teksti Kerttu Matinpuro

Joulun kulutushysteriasta selvitäkseen on etsittävä tasapainottavaa sielunruokaa. Tromssassa ja Inarissa voi nauttia lumoavasta kaamostaivaasta ja elokuvista ulkoilmassa.

Joulun kulutushysteriasta selvitäkseen on etsittävä tasapainottavaa sielunruokaa. Katseen voi suunnata ensin vaikka pohjoiseen, napapiirin tuolle puolen. Sielläkään ei valitettavasti pääse täysin eroon kuluttamisen kummituksista: silmille lyövät ensimmäisenä masentavat uutiset arktisen öljynporauksen uhkasta.

Arktisen luonnon puolesta taisteluun tarvitaan kuitenkin hengenvoimia ja uusia ideoita. Niitä kannattaa lähteä keräilemään Jäämeren rannalle Tromssaan. 
Pian uudenvuoden juhlinnan jälkeen tammikuun puolessavälissä Tromssassa käynnistyvä Tromsø International Film Festival TIFF (12.–18.1.) tarjoaa laajan valikoiman dokumentaarisia ja fiktiivisiä elokuvia. Hyvä vaihtoehto on festivaaleille matkustamiseen on Oulusta 15. tammikuuta starttaava festaribussi. Onnikkaan etelästä mieliville on tarjolla hyvät junayhteydet.

Jo perinteiseksi muodostunut, talkoohengellä vuodesta 1999 järjestetty Tromssan festivaalimatka sai alkunsa aikoinaan Oulun yliopiston elokuvatutkimuksen alan aktiiveista. Sen jälkeen matkanjärjestäjän pesti on liikkunut elokuvadiggarin käsistä toisiin. Tänä vuonna bussikyytiä järjestämässä on festarikonkari Hannu Salmi, joka on ollut mukana kyydissä jo ensimmäisellä matkalla.

Legendan mukaan festivaalimatka oli alun perin tarkoitus järjestää Berliinin elokuvajuhlille, joka kuitenkin osoittautui liian hintavaksi aikana ennen halpalentoyhtiöitä. Ja halpalentoyhtiöiden ajalla liian epäekologiseksi.

Elokuvan makuun päässeille Tromssan jälkeen oiva matkakohde on Inari ja siellä jo 17. kertaa järjestettävä alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat – Kaamoksen kuvia, joka pidetään tänä vuonna 22.–26.1. Festivaalien teemana on saamelaisuus ja muut alkuperäiskansat. Erityisesti festivaaleilla nähdään filmejä, joissa alkuperäiskansojen edustajat ovat elokuvien tekijöinä, eivät vain niiden kohteina.

Sekä Tromssassa että Inarissa pääsee nauttimaan lumoavasta kaamostaivaasta ja elokuvista ulkoilmassa. Skábmagovat-festareilla eksotiikkaa lisää ainutlaatuinen lumilinnaelokuvateatteri.

Niille, joiden kohtalona on virkistävän pohjoisen reissun jälkeen palata takaisin etelään, on onneksi myös tarjolla lohdutusta suruun. 27. tammikuuta Helsingissä alkaa dokumentaarisen elokuvan festivaali DocPoint.

Liikkuvasta kuvasta jo pahoinvoivat voivat puolestaan nauttia Poliittisen valokuvan festivaalista, Suomen valokuvataiteen museossa ja muualla pääkaupungissa 29.1-12.4.

”Se lähtee sillä, millä on tullutkin”. Ei pidä pelätä kaamosta, vaan mennä sitä kohti. Jos ei näillä eväillä lähde vuosi hyvin käyntiin, niin ei sitten millään.

Tromssan elokuvafestivaali 12.-18.1.2015.

Ilmoittautuminen bussikuljetukseen festivaalille viimeistään 5.joulukuuta mennessä: tromssa.littlecamels.com

Skábmagovat Inarissa 22.-26.1.2015

Docpoint Helsingissä 27.1.-1.2.2015

Poliittisen valokuvan festivaalin näyttely 29.1.-12.4.2015

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics