ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Rikos & rangaistus

Lukuaika: < 1 minuutti

Rikos & rangaistus

Teksti Tuomas Rantanen

Maineikkaan Ridley Scottin uudesta elokuvasta välittyy huumekaupan väkivaltaisuus, mutta pinnallisen keskushahmon kärvistely ei tavoita syvempää tragediaa.

Maineikkaan Ridley Scottin uuden elokuvan näyttelijäkaarti on jopa pahaenteisen nimekäs. Sen tarina kertoo mitä ihanimpaan naiseen (Penélope Cruz) rakastuneesta menestyvästä asianajajasta (Michael Fassbender), joka valitsee väärin. Seikkailuretki Meksikosta USA:han suuntautuvan järjestäytyneen huumekaupan pariin menee pahasti kiville.

Asettelussa on jotain ituja Joel ja Ethan Coenin elokuvasta Menetetty maa (2007). Tosin rinnastus on epäedullinen Scottia kohtaan. Toisin kuin Coenin veljesten eksistentiaalinen kuvaelma, The Counselor on ammattitaidolla kokoon juostu ontohko jännityselokuva. Sen filosohveeraus valintojen peruuttamattomuudesta jää päälle liimatuksi viisasteluksi.

Huumekaupan väkivaltaisuus välittyy, mutta pinnallisen keskushahmon kärvistely ei tavoita syvempää tragediaa. Pääpahiksen kelmiys on James Bond -asteikon itseisarvoista pahuutta ja unelmien nainen pelkästään kaunis. Tosin Javier Bardemin esittämän huumetukkukauppiaan hahmossa on tuorettakin ideaa.

Ridley Scott: The Counselor. Ensi-ilta tänään 15.11. Kaksi tähteä.