Elämä

Turkulais-etiopialaista kahvia Brysselissä

Lukuaika: < 1 minuutti

Turkulais-etiopialaista kahvia Brysselissä

Teksti Riitta Liede

Jarmo Pikkujämsä pitää Brysselissä etiopialaista Aksum-kahvilaa, joka hämmästyttää etenkin paikalle osuvia suomalaisia.

Sisustus on rouhea, kattoa peittävät tummat etiopilaismaalaukset ja seinä on karkeaa tiiltä. Tiskin yllä roikkuvat valaisimet on koverrettu apinanleipäpuun hedelmistä. Isäntä palvelee asiakkaita seitsemällä eri kielellä.

Aksum-kahvilan aamut alkavat itse tuotetun kahvin paahtamisella ja jauhamisella. Harmaatukkainen herrasmies silmäilee kahvilaa hämmentyneenä ja pysähtyy nuuhkaisemaan paahtimeen nojaavien kahvisäkkien luona. Tuoreet paahtoaromit ovat harvinaisia Brysselissäkin.

”Brysselissä ei valmisteta kahvia. Ei ole niin väliä, millaista se on”, Jarmo Pikkujämsä sanoo.

Pikkujämsä kiinnostui aikanaan kahvista Italiassa, ja innostus vain kasvoi Etiopiassa, jossa hän näki keskittynyttä kahvinvalmistusta. ”Sen jälkeen aloin itsekin paahtaa pavut hellalla, jotta sain tuoretta kahvia.”

Afrikasta tuli muutenkin olennainen osa Pikkujämsän elämää. Ensimmäinen matka suuntautui Burkina Fasoon, jossa hänet hurmasi ihmisten helppous kohdata toisensa.

Pikkujämsä opiskeli kirjallisuutta Marseillessa, jatkoi opintojaan Pariisissa ja teki väitöskirjan Lontoossa afrikkalaisesta kirjallisuudesta.

”Minulla on aina ollut voimakas halu ymmärtää afrikkalaisuuden taustoja, ja opiskelu on ollut siihen luonteva työkalu. Haluan omalla toiminnallani näyttää, mitä kaikkea afrikkalaisuus on. Toisten ihmisten huomioiminen on asia, jossa afrikkalaisuudella on meille paljon annettavaa”, Pikkujämsä kertoo.

Etenkin Etiopia ja Länsi-Afrikan maat ovat tulleet Pikkujämsälle läheisiksi. Nyt hän on toteuttamassa haaveensa kulttuurikeskuksesta Pohjois-Senegalin St. Louisiin. Pieni Waaw-niminen kulttuurikeskus ja residenssi aloittaa siellä toimintansa ensi syksynä. Luvassa on muun muassa senegalissa puhutun wolofin ja ranskan kielikursseja sekä tutustumista paikalliseen elämänmenoon.

Aksum, Rue Haute 140, Bryssel, Belgia.

aksumcoffeehouse.com, waawsenegal.org

  • 22.10.2012