TaideKirjoittanut teemu muhonen

Kuparisen Eduskunta vuoden vasemmistolainen teko

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuparisen Eduskunta vuoden vasemmistolainen teko

Teksti Teemu Muhonen

Susanna Kuparisen ohjaama Eduskunta-näytelmä on tänään valittu vuoden 2011 vasemmistolaiseksi kulttuuriteoksi.

Susanna Kuparisen ohjaama Eduskunta-näytelmä on vuoden 2011 vasemmistolainen kulttuuriteko. Vasemmistotaiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden toimintaryhmä Vatak valitsi voittajan jäsenäänestyksellä.

Eduskunta on satiiri vaurauden uusjaosta. Se edustaa uutta poliittista teatteria, joka tukeutuu vaativaan journalistiseen taustatyöhön. Näytelmää kiiteltiin siitä, että se on hauskuudestaan huolimatta vakava ajankuva uusliberalistisesta Suomesta.

Eduskunta esitettiin ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2011 Helsingin Ryhmäteatterissa, ja sitä pääsi katsomaan myös Tampereen Teatterikesässä ja Helsingin Stage-festivaalilla.

Äänestyksessä voittajan taakse jäivät muun muassa Jarkko Martikaisen Usko-levy, Occupy Finland -mielenosoitus, Lutkamarssi, Lahden teatteri Vanha Juko, Vasen Linja -klubit ja Rita Dahlin Brasilia-kirja.

Ennen Eduskuntaa Susanna Kuparinen on ohjannut kunnallispolitiikkaa ruotivan Valtuusto-trilogian, joka voitti vuonna 2009 Helsingin Demarien Teko -palkinnon ja vuonna 2010 Nuori Voima -palkinnon.

Kuparisen ohella Eduskunta-näytelmän käsikirjoittamiseen ja taustoittamiseen osallistui muun muassa Jari Hanska. Kuparinen ja Hanska ovat tehneet Voimaan ja Fifiin tutkivaa journalismia samoista teemoista, joita palkittu näytelmä käsittelee. Lue jutut Fifistä:

Muistio: Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden toimintaa, En minä vaan markkinavoimat, Peter Storsjön kootut selitykset & Veronkiertotemppu ja kuinka se tehdään