Elämä

Jazzia, tanssia & ruokaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Jazzia, tanssia & ruokaa

Teksti Mikko Siltanen

Harlemissa syntynyt bilekonsepti rantautuu viikonloppuna Helsinkiin.

Ravintolapäivänä voi tällä kertaa nauttia hyvän ruoan lisäksi myös tanssista. Authentic Jazz Dance Finland ry järjestää Kääntöpaikalla Toukolassa Suomen ensimmäisen House Rent Partyn.

Siis minkä?

House Rent Party on hyväntekeväisyystanssiaiset, jonka juuret juontavat 1900-luvun alun New Yorkiin, Harlemin kaupunginosaan. Paikallinen afrikkalaisamerikkalainen väestö järjesti aikoinaan juhlia kotonaan kootakseen vuokrarahoja. Jokainen paikalle saapunut maksoi pienen summan ja pystyi varsin edulliseen hintaan nauttimaan jazzmusiikista, tanssista ja ruosta.

Helsingissä tapahtuman tuotto lahjoitetaan kodittomien hyväksi.

”Halusimme auttaa niitä, joilla ei ole tämän päivän Suomessa varaa maksaa vuokraa. Monet ovat lähteneet mukaan tähän juttuun, kun he ovat tajunneet, että tämä on konkreettinen tapa auttaa asunnottomia tekemällä jotain kivaa. Osa sponsoreistakin löysi meidät itse. Tapahtumallamme osoitamme, kuinka kulttuuristen arvojen vaaliminen voi edistää myös sosiaalisten ongelmien ratkaisemista”, juhlia järjestävä tanssinopettaja Malin Grahn kertoo.

House Rent Party kiehtoi järjestäjiä myös historiallisena ilmiönä.

”Juhlia järjestettiin 1920-luvulta lähtien runsaasti Harlemissa ja siitä muodostui iso kulttuurinen konsepti. Laman jälkeen vuokrat olivat nousseet, vaikka ihmisillä oli heikosti töitä, eli asunnottomuus uhkasi suurta kansanosaa. Vaadittiin aika paljon kekseliäisyyttä ja luovuutta, jotta vuokrarahat sai kasaan.”

Historiallisten jazztanssiesitysten lisäksi House Rent Partyssa sisältää vapaata tanssia. Grahnin mukaan yksi tapahtuman kantava idea on, että erilaiset ihmiset voivat kohdata tasa-arvoisina ja jakaa yhdessä jotain merkityksellistä.

”Hyvä esimerkki on Big Apple -tanssi, josta tuli muotitanssi 1930-luvun lopussa myös valkoisen väestön keskuudessa. Siinä tanssitaan isossa ympyrässä, eli kaikilla on oma tilansa eikä kukaan ole keskustassa. Siihen voi osallistua kuka vaan ja sen voi oppia ihan lennosta katsomalla, mitä muut tekevät. Siinä on paljon symbolista arvoa.”

”Monikulttuurisuus on tärkeä osa tämän tanssiperinteen historiaa. Meidän kurssimme kokoavat nytkin yhteen niin maahanmuuttajia, suomenruotsalaisia kuin kantasuomalaisiakin. Tämä on hieno asia ja toivon, että tulevaisuudessa ihmiset kohtaisivat toisensa entistä rohkeammin yli perinteisten rajojen.”

Grahn ja kumppanit ovat jo suunnitelleet tapahtumalle jatkoa.

”Haluaisimme tehdä tästä ainakin vuotuisen tapahtuman. Auttamiskohteita on yllin kyllin: kevään ravintolapäivälle on mielessä Swing For Tibet.”

House Rent Party Kääntöpaikalla Helsingissä lauantaina 17.11. Juhlan tuotot lahjoitetaan Vailla Vakinaista Asuntoa ry:lle.

  • 12.11.2012