Taide

Istukka taiteilijan mallina

Lukuaika: < 1 minuutti

Istukka taiteilijan mallina

Teksti Anna Kovasiipi

Kuvataiteilija Hanna Keynäs inspiroitui tutustumiskäynnistä Kätilöopiston synnytysosastolle. Hyvänlaisia maalauksia aivoista, istukoista ja napanuorista -näyttelyn aiheet ovat sitä mitä nimi lupaa.

Galleria Art Kaarisillan värikylläisessä ja tekemisen ilon täyttämässä näyttelyssä on esillä maalauksia, keramiikkatöitä sekä videotaltiointi Hanna Keynäksen tutustumiskäynnistä Kätilöopiston synnytysosastolle keväällä 2012.

49-vuotias autistinen taiteilija on ollut kiinnostunut aivoista, sikiöistä, istukoista ja napanuorista muutaman vuoden ajan. Nyt esillä olevan näyttelyn maalaukset ovat syntyneet keväisen sairaalakäynnin inspiroimina.

Käynnillään Keynäs sai paitsi tutustua sairaalan toimintaympäristöön ja välineistöön, myös tutkia istukoita. Kaksi istukkaa matkasivat Hannan mukana malleiksi työtilalle Autismisäätiön Vallilan Valmennuskeskuksen taidepajalle. Taidetyöpajatyöskentelyä ohjaavat kuvataiteen ja muotoilun ammattilaiset.

Hanna Keynäksen näyttely pysäyttää. Aiheen ja kuvallisen ilmaisun yhdistelmä koskettaa.

Keynäksen esillä olevat keramiikkaveistokset hatuista ja simpukoista, sekä kankaalle tehdyt akryylimaalaukset omaavat varsin realistisen muotokielen.

Värinkäyttö maalauksissa on kuitenkin ekspressiivistä ja riemukasta, kuten vaaleanpunainen vauva teoksessa Keisarinleikkaus. On myös mielenkiintoista seurata esillä olevasta videodokumentista, millä intensiteetillä Hanna Keynäs tutkii ja tarkkailee ympäristöään ja kuva-aiheitaan Kätilöopiston vierailulla. Dokumentista huokuu myös into, jolla maalausprosessi lähtee käyntiin tutkimusmatkan päätteeksi.

Taiteilija Hanna Keynäs on itse nimennyt näyttelynsä Hyvänlaisia maalauksia aivoista, istukoista ja napanuorista. Nimi kuvaa täsmällisesti esillä olevien maalausten sisältöä. Myös yksittäiset teokset on nimetty kuva-aiheidensa mukaan.

Keynäksen tapa johdattaa katsoja kuvalliseen maailmaansa on suora ja rehellinen. Verisiä kudoksia ja muita hänen käsittelemiään aiheita voisi lähestyä paljon synkemminkin. Hannalla on kuitenkin taito paitsi pysäyttää katsoja, myös saada hänet hymyilemään. Astuessaan ulos näyttelyssä kävijä huomaa tauluista tulleen ”hyvä olo”, aivan kuten Keynäs uskookin.

Hyvänlaisia maalauksia aivoista, istukoista ja napanuorista, Hanna Keynäksen maalauksia 2.11. asti Art Kaarisillassa, Helsingin Sanomatalossa.

Kirjoittaja opiskelee Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa kuvataiteiden maisteriohjelmassa.

  • 27.10.2012