Kirjallisuus

Arktinen mysteeri

Lukuaika: 2 minuuttia

Arktinen mysteeri

Teksti Heidi Huhtala

Tietokirjailija Melanie McGrath rakastui Arktikseen & teki inuittien elämästä romaanin. Tänään McGrath keskustelee Helsingissä Risto Isomäen kanssa siitä, miten ujuttaa ekologista ajattelua trilleriin.

M. J. McGrathin ensimmäinen romaani Jään muisti on ekologisesti tiedostava trilleri. Se sisältää runsaasti viittauksia ilmastonmuutokseen, jonka vaikutukset näkyvät arktisella alueella dramaattisemmin, kuin missään muualla.

Lontoossa asuva kirjailija on aikaisemmin julkaissut menestyksekkäitä tietokirjoja nimellä Melanie McGrath. Yksi niistä sijoittuu Pohjois-Kanadan tundralle ja tehdessään tutkimusta tietokirjaansa varten McGrath asui Arktisella alueella inuittiperheen luona.

”Rakastuin Arktikseen ja halusin palata sinne. Näin siellä paljon muutosta ja draamaa ja ajattelin, että paras tapa käsitellä sitä kaikkea on kirjoittaa romaani. Arktis on erikoislaatuisin paikka, jossa olen koskaan ollut. Ihmiset eivät usein ymmärrä, kuinka hauras ja moninainen arktinen luonto on. Alamme vasta pikkuhiljaa käsittää, kuinka paljon oma selviytymisemme riippuu arktisen alueen selviytymisestä”, kirjailija toteaa.

Jään muisti antaa inuiteista kuvan sitkeinä selviytyjinä, joiden suhde luontoon on huomattavasti läheisempi, kuin urbaaneilla ihmisillä. Ääriolosuhteissa, joissa he elävät, läheinen vuorovaikutus ympäröivän luonnon kanssa onkin suorastaan elinehto. McGrath kertoo, että inuittien perinteisiä arvoja ovat oikeudenmukaisuus, solidaarisuus sekä vaatimattomuus. Hän on kuitenkin pyrkinyt olemaan luomatta inuiteista liian idealistista kuvaa.

”He ovat vain ihmisiä. Heidän elämäntapansa on erilainen kuin meidän, mutta jokaisella heistä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, kuten kaikilla ihmisillä. Sitä paitsi inuittien arvot ovat muuttumassa. Arktisella alueella on runsaasti luonnonvaroja, jotka vain odottavat ottajaansa. Perinteisesti vaatimattomien inuittien on helppo sortua rahanahneuteen.”

Yksi kirjan vahvuuksista onkin moniulotteiset, syvästi inhimilliset henkilöhahmot. Etenkin päähenkilö Edieen on helppo kiintyä. Ediellä on ongelmia alkoholin kanssa, hän on äkkipikainen ja toimii välillä ennen kuin ajattelee. Toisaalta hän on äärimmäisen oikeudenmukainen ja laittaa itsensä täysillä likoon etsiessään totuutta. Hän on samanaikaisesti herkkä ja haavoittuva, mutta vahva ja sisukas. Ilahdun, kun M. J. McGrath kertoo, että Edien seikkailuille on tulossa jatkoa.

”Toinen osa julkaistaan Britanniassa ja Yhdysvalloissa tänä vuonna. Tällä hetkellä kirjoitan kolmatta osaa. On vielä paljon arktisia mysteerejä, joita Edien täytyy ratkaista.”

Kirjailijat M. J. McGrath & Risto Isomäki kertovat, kuinka ujuttaa ekologista ajattelua trilleriin, keskiviikkona 15.2. kello 16.30 Liken kirjakaupassa, Helsingissä, Uudenmaankatu 10.

M. J. McGrath: Jään muisti. Like 2010. 397 s.

  • 15.2.2012