TaideKirjoittanut taru torikka

Valoa & energiaa!

Lukuaika: 2 minuuttia

Valoa & energiaa!

Teksti Taru Torikka

Tuoreen K-X-P-musiikkinsa kanssa eurooppalaisklubeja tanssittava Timo Kaukolampi on Suomen musiikkiskenen energisimpiä & innostavimpia hahmoja. Taru Torikka yritti pysyä perässä selvittääkseen, mistä miehen voima kumpuaa.

Tämän jutun kirjoittaja on ehtinyt seurata suomalaista vaihtoehtoisempaa musiikkiskeneä, juosta keikoilla ja tanssia klubeilla reilut viisitoista vuotta. Koko tämän ajan Timo Kaukolampi on ollut yksi alan yllättävimpiä ja jatkuvasti kiinnostavimpia musiikintekijöitä. Vähintäänkin kansainvälistä kulttimainetta nauttineista Larry and the Leftahandedista ja Op:l Bastardsista tunnettu Kaukolampi tuottaa nykyisin esimerkiksi diskotähti Annieta ja toimii dj:nä, sekä tekee radio-ohjelmaa ja omaa musiikkia.

Miehen uusin bändiprojekti K-X-P julkaisi innostusta herättäneen esikoislevynsä viime syksyllä. Viimeisen kuukauden K-X-P on kiertänyt eurooppalaisia klubeja Malmöstä Pariisiin.

Toisin kuin monen aikalaisensa, Kaukolammen luovuus tuntuu vain lisääntyvän, olemus kohentuvan ja tahti kiihtyvän vuosien vieriessä. Viimeaikojen Op:l- ja K-X-P-keikoilla mies on suorastaan säteillyt energiaa. Perusepäluuloisesti suhtautuva sivustaseuraajakin on alkanut vähitellen epäillä, että Timon nykyinen elämäntapa superfoodeineen kaikkineen voisi olla tarkemman tutustumisen arvoinen.

Olen yrittänyt viime ajat houkutella kiireistä Kaukolampea pysähtymään smoothielasilliselle haastatellakseni häntä elämänmuutoksista, energisestä vanhenemisesta, terveellisestä ruoasta, hyvästä olosta – ja tietenkin uudesta innostavasta musiikista. Vihdoin Berliinistä, Kreuzbergin Festsaalista ennen illan keikkaa tavoittamani Timo ehti sentään valottaa, mistä K-X-P:ssä on kyse.

K-X-P sai alkunsa studiokokeiluista vuonna 2006 ja muodostui vakituiseksi kokoonpanoksi vähitellen. Kolmimiehisen ryhmän K on Kaukolampi, P bassoa ja koskettimia soittava Tuomo Puranen. X merkkaa muuttuvaa tekijää, rumpalia: levyllä soittavan Anssi Nykäsen ohella keikoilla vuorottelevat ainakin Tomi Leppänen ja Tuukka Aitoaho. K-X-P:n musiikissa kaikkien tekijöiden omat taustat ja vaikutteet elektronisen musiikin alalajeista garageräimeeseen ja krautrockiin, diskosta jazz-fuusioon sekoittuvat omankuuloisekseen hypnoottiseksi kokonaisuudeksi.

(Toimittaja on erityisen innoissaan kuullessaan K-X-P:ssä jotain vanhoihin suosikkeihinsa Spacemen 3:een ja Spiritualizedin astronauttigrooveen viittaavaa, mutta samalla ihan uutta.)

Kotiinpalannut bändi esiintyy Tavastialla tämän viikon perjantaina. Silloin juhlitaan kehutun ensimmäisen levyn melkein loppuun myydyn vinyylipainoksen ilmestymistä – poikkeuksellisesti kahden rumpalin voimin.

K-X-P 11.2. Helsingin Tavastialla.

Seuraavassa Voima-lehdessä Timo Kaukolampi kertoo elämäntapamuutoksista, hyvästä olosta & uudesta musiikista.