TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Tervetullut muukalainen

Lukuaika: < 1 minuutti

Tervetullut muukalainen

Teksti Jari Tamminen

Rebecca Clampin musiikillinen rakkauskirje julkistetaan aamutuimaan puuron voimalla.

Helsinkiläistynyt britti, Rebecca Clamp levytti rakkaudentunnustuksen Helsingin Kalliolle.

”Levyn sanoitukset kertovat elämästäni Suomessa. Kuluneista kuudesta vuodesta, joista valtaosan olen viettänyt näillä nurkilla, Kalliossa”, Clamp kertoo piano- ja lauluvetoisesta levystään Voiman ja Fifin toimistolla.

Entinen työläiskaupunginosa mielletään Helsingin likasaaviksi, juoppojen, nistien ja työnvieroksujien kansoittamaksi alueeksi. Tämä maine ei vähennä muusikon kiintymystä kotinurkkiinsa.

”Alueen maine saa minut hymyilemään. Siskoni asuu Lontoon Hackneyssä ja vieraillessani hänen luonaan ensikertaa näin suuria kylttejä, joilla haettiin todistajia ampumavälikohtauksen selvittelyyn. Tämä on aika somaa seutua.”

”Kallio on rikki niin monella tavalla, mutta se myös kaunis ja eloisa kaupunginosa. Ilmapiiri on erilaisuutta hyväksyvä. Olen vaan huolissani siitä, että alue uhkaa muuttua liian trendikkääksi.”

Erilaisuuden hyväksyminen tuskin on haitannut maahanmuuttajan sopeutumista suomalaiseen elämänmuotoon. Muutenkin maahanmuuttajien hierarkiassa Clamp itse on huipulla.

”Totta. Mitä ulkomaalaisiin tulee, olen oikean värinen ja puhun kivaa brittienglantia. Tämä on auttanut minua monin tavoin. Pääsen varmasti helpommalla kuin useimmat ulkomaalaiset tulijat ja minut toivotetaan tervetulleeksi.”

Clampin mukaan ihmiset elättelevät romanttisia ajatuksia hienostuneista brittirouvista.

”Koen tilanteeni kuitenkin kovin ironiseksi. Olen kasvanut maahanmuuttajataustaisessa perheessä ja ympäristössä, jossa en aina ole ymmärtänyt kaikkea mitä ympärilläni puhutaan”, toteaa espanjalais-puolalaiset juuret omaava Clamp.

<p>”Isoäitini meni Englantiin muutettuaan puhelintehtaaseen töihin ja oppi kielen siellä. Hän puhuu omituista duunarienglannin ja espanjan hybridiä. Hänen kautta olen oppinut, mitä on olla ei-toivottu maahanmuuttaja. Ymmärrän olla ottamatta asioita itsestäänselvyyksinä.”

Ulkopuolisuus on värittänyt myös Clampin muusikonuraa. Hän ei ole hakeutunut muusikkopiireihin ja levy-yhtiöksikin valikoitui pieni brittiläinen Folkwit Records.

”Musiikkiteollisuus ja -skene tylsistyttävät minua. Pyristelläkseni irti konventioista, päätin järjestää levynjulkkarit kello seitsemän aamulla.”

Vuorokaudenaikaan sopivasti KokoTeatterissa on tarjolla puuroa musiikinnälkäisille. Kontrasti julkkari-standardiin, ilmaiseen kaljaan, on ilmeinen.

Rebecca Clamp: Key to the City. Folkwit Records, 2011.

Levy julkistetaan 11.2. kello 7 Helsingin KokoTeatterissa.