Taide

Koiranelämää San Franciscossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Koiranelämää San Franciscossa

Teksti Johanna Metsänheimo

Tässä elämäkertaelokuvassa on ytyä. Sanfranciscolainen paikallispoliitikko Harvey Milk oli aikaansa edellä: julkihomo aktivisti käytti julkisuutta taitavasti ja muutti maailmaa. Mutta vain vähän aikaa.

Harvey Milk oli suuri hahmo 1970-luvun San Franciscossa. Elämänkertaelokuva Milk kertoo homoaktivistin ja poliitikon vastoinkäymisistä ja onnistumisista sen ajan Yhdysvalloissa niin yksityisihmisenä, homoaktivistina kuin poliitikkonakin.

Yhdysvaltain ensimmäinen julkihomo poliitikko Milk aloitti uransa perustamalla pienen kamerakaupan kotinurkilleen San Franciscon Castron kaupunginosaan. Liikkeestä tuli nopeasti Castron aktivistien kokoontumispaikka. Siellä Milk tajusi haluavansa muutosta seksuaalivähemmistöjen tilanteeseen.

Sosiaalisesta ja ystävällisestä Milkistä tuli poliittisissa kampanjoissa röyhkeä ja suorasanainen; homoyhteisössä häntä alettiin kutsua Castron pormestariksi. Vuonna 1977 Milk pääsi kaupunginvaltuustoon. Siellä Milk onnistui pysäyttämään kuvernööri John Briggsin aloitteen, joka olisi pakottanut kaikki julkisten koulujen homoiksi tai homojen puolustajiksi tunnetut opettajat eroamaan.

Milk ehti toimia kaupunginvaltuutettuna vain 11 kuukautta. Marraskuussa 1978 entinen valtuuston jäsen Dave White murhasi 48-vuotiaan Milkin hänen toimistossaan. White tuomittiin vankeuteen vain 5 vuodeksi, jonka jälkeen hän palasi San Franciscoon ja lopulta surmasi itsensä.

Elokuvan San Franciscossa homoja kohdellaan kuin koiria. Mies puukotetaan yksinkertaisesti siksi, että hän kävelee kadulla. Tässä maailmassa homoja ei pidetä oikeina ihmisinä, vaan luonnottomina olioina, jotka tulee hävittää.

Nyt seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat esillä aivan eri tavalla kuin 1970-luvulla, mutta edistystä ei ole tapahtunut niin paljon kuin olisi voinut toivoa. Melkoinen osa ihmisistä ei vieläkään vain kestä toisten seksuaalista erilaisuutta.

Oscar-ehdokkuuksia kahmineen elokuvan näyttelijät onnistuvat rooleissaan todella hyvin. Pääosanäyttelijä Sean Penn on uskottava ja tuo Milkin elävästi taas nykyhetkeen, ja hänen viestinsä uudestaan kaikkien käsille.

Vaikka elokuva oli lähinnä poliittinen, mukana oli myös kaunis rakkaustarina Harvey Milkin ja Scott Smithin välillä. Scott Smithin näyttelijä James Franco on joutunut kommentoimaan miesten välisiä valkokangassuudelmia ahkerasti. Tv-tähti David Letterman herätti närää todettuaan Francolle ohjelmassaan, että näyttelijän luulisi haluavan pärjätä kohtauksissa huonosti. ”Kuka nyt haluaisi olla hyvä suutelemaan äijiä”, Letterman ihmetteli.

Castron kaupunginosassa kaivatun Harvey Milkin paluu keräsi kadulle ihmisjoukkoja, Franco on kertonut.

”Minun ja Seanin ensisuudelman kuvauksia oli katsomassa noin 200 ihmistä Castro Streetillä. Olin vähän hermostunut. Ja se oli pitkä suudelma.”

Gus van Sant: Milk. Ensi-ilta 6. helmikuuta.

  • 8.5.2011