Taide

Karhean kaunista Karjalaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Karhean kaunista Karjalaa

Teksti Timo Kalevi Forss

Niille, jotka eivät tiedä juuri mitään Karjalasta, Juha Metson & Kauko Röyhkän kirja Rajantakainen Karjala toimii mainiona johdantona.

Kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä ja valokuvaaja Juha Metso ovat tehneet jatkoa mainiolle Suursaari-kirjalleen (Johnny Kniga 2009). Kohteena on tällä kertaa Venäjänpuoleinen Karjala, jonne herrat ovat tehneet useita matkoja. Rajantakaisessa Karjalassa liikutaan Kannaksen ja Laatokan Karjalan lisäksi Petroskoin ympäristössä, Äänisen rannoilla, Syvärillä ja Aunuksessa.

Röyhkä kirjoittaa tiiviillä tyylillään tapaamistaan ihmisistä, alueen historiasta ja itsestään. Sujuva teksti yhdistää yksityisen yleiseen ja menneisyyden nykypäivään. Rajantakainen Karjala antaa alueesta karhean kauniin ja romanttisen rosoisen kuvan. Myös neuvostoajan jälkeinen Venäjän arkitodellisuus välittyy tekstistä mainiosti.

Röyhkämäisesti kuvaan kuuluvat perusfaktojen lisäksi rock, viinan kirot ja prostituoidut. Kaksi ensin mainittua käsitellään asiankuuluvasti, mutta huorien tapaaminen jää tekstissä pelkäksi lupaukseksi. Sen sijaan kirjan mielenkiintoisinta antia ovat sotaan liittyvät tarinat.

Röyhkä on lainannut pätkiä samoilla aluilla jatkosodan aikana liikkuneiden Olavi Paavolaisen ja Martti Haavion teksteistä. Tämä tuo kirjaan syvyyttä ja muistuttaa Karjalan monikulttuurisuudesta, jossa Suur-Suomi-intoilijoiden Petroskoin valtaus jää vain ohikiitäväksi hetkeksi historian siipien havinassa.

Rajantakainen Karjala on valokuvateos, jossa Juha Metson valokuvilla on yhtä suuri osuus kuin tekstilläkin. Metson mustavalkoiset ja värilliset kuvat ovat paikoin henkeäsalpaavan komeita. Niistä ei myöskään puutu ihmiskuvauksen herkkyyttä taikka lämpöä. Metso näyttää myös kaunistelematta Karjalan nurjat puolet.

Kuvat toimivat hyvin Röyhkän tekstin rinnalla ja sen tukena. Osa niistä kertoo aivan omaa tarinaansa, jota teksti ei sivua. Ratkaisu toimii ja kirjan taitto nivoo kokonaisuuden hienosti kasaan. Rajantakainen Karjala ei tee suuria paljastuksia tai muuta historiankirjoitusta. Se saa kuitenkin moneen kertaan käsiteltyyn aiheeseen eloa. Kirja tempaa lukijansa mukaan värikkäälle nojatuolimatkalle nyky-Venäjälle.

Niille, jotka eivät tiedä juuri mitään Karjalasta, kirja toimii mainiona johdantona aiheeseen, jonka kiehtovuus vie vääjäämättä mukanaan.

Juha Metso & Kauko Röyhkä: Rajantakainen Karjala. Johnny Kniga 2011, 152 s.

  • 24.10.2011