Taide

ITE-samaani videolla

Lukuaika: < 1 minuutti

ITE-samaani videolla

Teksti Erkki Pirtola

ITE-taiteilija ja samaani Johannes Setälä kertoi elämästään Erkki Pirtolalle Voimassa 2/2010. Video tapaamisesta nyt Fifissä.

”En ymmärrä ollenkaan taidekentän jakoja. Miten voidaan joidenkin kriteerien mukaan jakaa taide eri osastoihin? Siinä täytyy olla kysymys jostain taiteen ytimelle päinvastaisesta eli vallanjaosta. Oleellista on vain se, tavoittaako taiteilija jotain oleellista maailmasta, tuoko hän jotain uutta, syvempää ja näkymättömämpää ihmisten tajuntaan. Jos kuluttaa itsensä tyhjäpäiseen taidetappeluun, tulee fakkiintuneeksi siihen. Olla ulkona siitä mahdollistaa olemisen sisällä itsessään. Nyt olen vapaa ja etenkin rahasta se kiertää kaukaa tällaisen näkemyksellisyyden. Eikä se ole helppoa. Tällä metodilla pääsee vain lumilapioon ja halkoihin käsiksi.”

Näin sanoo ITE-taiteilija, samaani Johannes Setälä. Tässä video haastattelutuokiosta, jonka Erkki Pirtola vietti Setälän kanssa. Videolla on myös Pirtolan aiemmin nauhoittamaa materiaalia tapaamisista Setälän kanssa.

Johannes ”Samaani” Setälä piirtää ärmäkkäitä pilapiirroksia piloille lyödystä Suomesta omassa talossaan Karjalohjan Lohjansaaressa.

Piirrossaarnan jälkeen hän puhdistaa Suomen ”auran” rummuttelemalla tekemällään samaanirummulla ja urisemalla kuonat kipukiveen.

Hän kokee tekevänsä tärkeintä työtä, minkä meidän sivilisaatiomme on unohtanut: voimatyötä! Samaanit ovat olleet yhteisön voimapesiä, energian säätäjiä, parantajia, mutta nyt ei samaanilla ole sijaa tällä ydinsamporetkellä. Energiaa imuroidaan pelkästään pimeältä puolelta.

Voima 2/2010 telineissä ja verkossa. Mukana myös Erkki Pirtolan juttu Jumasamaani.

  • 8.5.2011