Elokuva

Hyppää sohvasurffaajien kyytiin!

Lukuaika: 2 minuuttia

Hyppää sohvasurffaajien kyytiin!

Teksti Aino Iiramo

Sohvasurffaajat-televisiosarja seuraa kahden nuoren suomalaisen naisen matkaa Mustanmeren rannikkomaita pitkin Bulgariasta aina Turkkiin asti. ”Peti voi olla vaatimattomasti lattialla tai jopa täytenä vastakohtana hyvä, pehmeä sänky. Kaikkeen tulee varautua”, sanoo Lotta Kaihua, toinen matkaajista.

Uuden televisiosarjan idea kuulostaa loistavalta seikkailulta. Juontaja-näyttelijä Lotta Kaihua ja kuvaaja-ohjaaja Pia Asikainen kääntävät selkänsä hotelleille ja hostelleille, niiden sijaan he yöpyvät koko matkan ajan paikallisten ihmisten kodeissa. Yösija löytyy joskus sohvilta, joskus patjoilta ja välillä lattioiltakin, halvasti ja ekologisesti.

Matka tehdään Mustanmeren ympäri ja idean äidiksi Lotta Kaihua nimeää Sissi Korhosen, joka onkin yksi ohjelmaan liittyvän blogisivuston kirjoittajista.

”Sissi on itse matkustanut tällä tyylillä aktiivisesti jo aiemmin. Itse en ollut koskaan ennen käynyt Mustallamerellä, ja Piallakin oli vain vähän kokemuksia. Uteliaisuus ja halvat hinnatkin ajoivat lähtöön”, Lotta Kaihua sanoo.

”Itä-Euroopasta on monilla paljon ennakkoluuloja. Sitä muun muassa leimaa kommunismin jälkeinen aika. Itse ajattelin Turkkia sellaisena turistirysä-aurinkolomakohteena, mutta sieltäkin jäi oikein lämpimät ja sydämelliset fiilikset.”

Kaihua huomauttaa, että televisio tuottaa meille yleiskuvia ennestään vieraista maista.

”Mutta kun näissä uusissa maissa vierailee itse, niin huomaa, että vaikka elintasoeroja kyllä löytyy, ihmiset ovat aika samanlaisia minne vain menisikin.”

Sohvasurffaajat-sarja näyttääkin uudenlaisen kulman Mustanmeren alueen maihin.

Matkailuohjelmia on jo nähty jos jonkinmoisia, ja niihin kaipaa jotain omaperäistä ideaa, ja tässähän sitä on! Elämyksiä voi löytää vaikka pieneltä sohvalta, mikäli osaa etsiä esimerkiksi nelisenttisiä ötököitä, mutta yhtä lailla sarjassa tutustutaan uusiin kulttuureihin sohvasurffausperiaatteen mukaisesti majoittajien arjen kautta.

Erilaiset talot ja ihmiset värittävät ohjelmaa hyvin erottuvalla tavalla, sillä majoittajat voivat olla keitä tahansa. Kuvattavat ja tavattavat henkilöt ja nähtävät paikat ovat sitä mitä ovat, eivät mitään esitettyä tai lavastettua.

”Kaikissa maissa tuli hyvin esille ihmisten vieraanvaraisuus. Ei aina tarvitse olla mitenkään ylisosiaalinen. Useimmissa paikoissa oli hyvin mukava ja lämmin tunnelma ja jäi tosi hyviä muistoja mieleen”, Kaihua muistelee.

”Erityisen positiivisesti meidät yllätti Georgian pääkaupunki Tbilisi, jossa näimme paljon suuria, futuristisia viritelmiä, jotka vain välkkyivät kaikissa väreissä. Jotenkin sitä ei olisi kuvitellut…”

Niin ennen ohjelman tekemistä kuin kuvaamisen aikanakin on naisten ideaa kyseenalaistettu. Ensimmäinen majoittaja Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa ehdotti heille makuupussien ja telttojen hankkimista, sillä mikäli majapaikka jostain syystä peruuntuisi tai majoittaja ei ilmestyisi paikalle, olisi naisilla sentään katto päänsä päällä – vaikka vain kankainenkin.

Vastoinkäymisiltä ei kuitenkaan säästytty.

”Ainakin yksi suurimmista tapahtui taksimatkalla Romaniasta Moldovaan. Taksikuski ei suostunutkaan viemään meitä rajan yli, vaikka niin oltiin sovittu. Siinä sitten vaihdettiin kovia sanoja kaikilla kielillä ja lopulta päädyttiin liftaamaan ohi ajaneen auton kyytiin, että pääsisimme rajan yli. Siitä seurasi sitten ihan omia ongelmiaan”, Kaihua kertoo.

”Lisäksi Ukrainassa palvelualojen ihmiset käyttäytyivät jotenkin töykeämmin kuin muissa maissa. Väki tuntui olevan hyvin omanarvontuntoista.”

Vastoinkäymisistä huolimatta Kaihua suosittelee sohvasurffausta sellaisille, joilla on avoin mieli.

”Peti voi olla vaatimattomasti lattialla tai jopa täytenä vastakohtana hyvä, pehmeä sänky. Kaikkeen tulee varautua, myös siihen, ettei majoittajalla välttämättä ole tarjota sinulle täyttä yksityisyyttä ja esimerkiksi omaa huonetta. Ennen kaikkea olisi hyvä olla utelias ja sosiaalinen!”

Sarjaan ja matkustajiin voi tutustua ennakkoon heidän kotisivuillaan osoitteessa: reppuselkarankaiset.blogspot.com/

Sohvasurffaajat alkaa 23. tammikuuta Yle 2:lla.

  • 16.12.2011