Elokuva

Elokuvien ikärajat ulkoistetaan mediataloille

Lukuaika: 2 minuuttia

Elokuvien ikärajat ulkoistetaan mediataloille

Teksti Tuuli Ojakangas

Valtio luopuu elokuvien ennakkotarkastuksesta & luottaa jatkossa mediakasvatukseen. Kohta ikärajoista päättävät mediatalot. MTV3-kanavalla harkitaan työn ulkoistamista edelleen.

Elokuvien, pelien ja televisio-ohjelmien ennakkotarkastus loppuu vuoden 2012 alussa, kun Valtion elokuvatarkastamo (VET) lopetetaan. Kuvaohjelmien ikärajoista päättävät jatkossa mediayhtiöiden työntekijät.

Luokittelu on edelleen hoidettava lain vaatimusten mukaan. Luokittelijoita velvoittaa virkavastuu ja he käyttävät julkista valtaa. Järjestelyssä siis yksityisten yritysten työntekijöitä koulutetaan toimimaan käytännössä valtion virkamiehinä omassa työpaikassaan. VETin pohjalle rakennettava Mediakasvatuskeskus (MEKU) kouluttaa ja hyväksyy luokittelijat ja valvoo heidän toimintaansa.

Monella vanhemmalla on pelkoja yritysten luokittelijoiden puolueellisuudesta ja asiantuntemuksen puutteesta. VETin johtaja Maarit Pietisen mukaan koulutus ja valvonta estävät väärinkäytökset. Huomioitavaa on, että tarkastajat toimivat ikään kuin virkamiehinä, mutta heitä ei voi esimerkiksi erottaa virasta. Rikosoikeudellinen vastuu heitä koskee samalla tavalla kuin virkamiehiä.

MTV3:lla tarkastettavia ohjelmia on jatkuvasti tuhansia, joten työtä luokittelijoille riittää. Riippuu täysin mediayhtiöistä, kuinka monta työntekijää luokittelulle lopulta voi omistautua.

”Meillä on talossa ihmisiä, jotka nyt käyvät lähettämämme ohjelmat läpi. Todennäköisesti he lähtevät luokittelijakoulutukseen. Luokittelua hoitamaan voi palkata myös ulkopuolisen yrityksen”, MTV3:n ohjelmahankintapäällikkö Jani Hartikainen sanoo.

Yhtiössä siis harkitaan valtion mandaatin ulkoistamista.

Televisiossa ikärajalliset ohjelmat tulee lähettää sellaiseen aikaan, kun nuoremmat katsojat eivät yleensä ole yleisönä. TV-kanavilla ja Viestintävirastolla on yhteinen sopimus lähetysajoista. Nykyisessä sopimuksessa osa lähetysajoista ja merkinnöistä koskee vain arkipäiviä. VETissä toivotaan, että viikonloppujen erivapauksista luovutaan uudistuksen myötä.

”Entinen sopimus perustui siihen, että viikonloppuisin vanhempien oletettiin olevan kotona ja pystyvän seuraamaan lasten TV:n katselua. Yhä useammin TV on lasten omassa huoneessa ja valvonta vaikeampaa”, Pietinen selventää.

Jani Hartikaisen mukaan TV-yhtiöiden uutta sopimusta hierotaan parhaillaan. Alimpien ikärajojen ohjelmissa esitysaikoihin tulee eniten muutoksia.

Ikäraja merkitsee sitä, että asiantuntijat ovat arvioineet elokuvan haitalliseksi nuoremmalle. Uuden lain mukaan kolme vuotta ikärajaa nuorempi lapsi pääsee kuitenkin katsomaan elokuvaa vanhemman seurassa, koska tämän läsnäolon ajatellaan tuovan lapselle turvaa. Osa vanhemmista pitää ikärajoja turhina ja haluavat päättää niistä itse.

Elokuvateattereiden palautteen mukaan aikuiset yrittävät joskus viedä lapsensa elokuviin, joiden ikäraja on lapsen ikää huomattavasti korkeampi. Asiasta on kehkeytynyt käsirysyjäkin teattereiden ovilla. Pietisen mukaan vanhemman pitäisi aina ensin katsoa itse elokuva voidakseen päättää rajoista, koska mainosten perusteella sopivuutta ei voi arvioida.

Elokuvat on tehty tunteiden herättämiseksi, eikä lapsella aina ole välineitä käsitellä niitä. Erityisesti harmittomalta vaikuttava humoristinen väkivalta on lapselle vaarallista. Ohjelmat arvioidaan samoin kriteerein, mutta arvioissa on aina harmaata aluetta. Tässä tapahtui Maarit Pietisen mukaan virhe Autot 2 -elokuvan kohdalla, kun se arvioitiin kaikenikäisille sopivaksi.

”Pienelle lapselle olennaista on se, mitä tapahtuu elokuvan alussa. Tässä painotettiin elokuvan kokonaisuutta, kun taas rajua alkua ei huomioitu tarpeeksi.”

Luokittelu ei yllä ulkomaisiin kuvaohjelmien levittäjiin eikä suurimpaan osaan internetiä. Maarit Pietisen mukaan vanhemmat ja lapset tarvitsevat tämän vuoksi niistä lisää tietoa voidakseen käyttää kuvaohjelmia ja internetiä oikein. Tiedon ja valveutuneisuuden levittäminen onkin Pietisen mielestä MEKUn olennaisin tehtävä.

MEKU ottaa luokiteltavaksi ohjelman vain, jos siihen on perusteltu syy tai jos ohjelman alkuperäinen luokitus ei ole lainmukainen. Se ottaa myös vastaan ikärajoja koskevia oikaisuvaatimuspyyntöjä yleisöltä. Ikärajamerkittyjen ohjelmien lista löytyy internetistä www.vet.fi (www.meku.fi), missä yleisö ja asiantuntijat voivat ottaa kantaa kunkin ikärajan soveltuvuuteen.

Pelien, TV-ohjelmien ja elokuvien uudet ikärajat ovat 7, 12, 16 ja 18. Ohjelmiin tulee myös kuvallinen merkintä lapsille haitallisesta sisällöstä. Symbolit ovat väkivalta, ahdistus, seksi sekä huumeet ja päihteet. Pelien symbolit ovat väkivalta, kiroilu, kauhu, seksi, huumeet, syrjintä ja uhkapeli. Uudet merkinnät ovat yhtenäisiä monissa peleissä jo käytössä olevien yleiseurooppalaisten PEGI-merkintöjen kanssa.

Ennen peleissä alle 18 vuoden ikärajat olivat suosituksia, mutta vuoden alusta alempienkaan ikärajojen pelejä ei saa luovuttaa nuoremmalle. Laki koskee myös pelihalleissa pelattavia pelejä.

  • 7.12.2011