TaideKirjoittanut Sonja Hyppänen

”Ei se sua nai” ja muita viisauksia

Lukuaika: 2 minuuttia

”Ei se sua nai” ja muita viisauksia

Teksti Sonja Hyppänen

Niina Lehtonen-Braunin Mother Said: ”Ask Your Father” -näyttely nostaa esiin äitien elämänohjeet: viisaat, käytännölliset ja julmat.

Ketäpä ei olisi pienenä uhkailtu sillan alle tai kadunlakaisijaksi päätymisellä jos ei tee läksyjä. Äitien uhkailut, ohjeet ja viisaudet kantavat pitkälle. Itse en vieläkään lähde saunasta pois ennen kuin varpaat ovat tarpeeksi lämpimät.

Niina Lehtonen-Braun on kerännyt näitä äitien ja isoäitien lausahduksia: elämänohjeita, pelotteita ja päivän piristeitä.

Äitien lausahdukset ovat näyttelyssä kollaasien osia. Ne naurattavat, mietittyvät ja jopa itkettävät. Kuvissa vilisevät piirustukset, maalaukset, lehtikuvat, mainokset, valokuvat ja kiiltokuvat sekaisin. Äidit tai isoäidit eivät kuvissa aina näy, mutta kurkkivat kyllä ohjeiden ja lausahduksien takaa.

”Mummoni ja äitini kuoltua aloin muistelemaan heidän sanomisiaan. Koska olen itsekin äiti, mietin myös omia sanomisiani ja mitä lapseni tulevat minusta muistamaan”, Lehtonen-Braun valottaa näyttelyn idean syntymistä.

Neuvot vaihtelevat yksityiskohtaisen käytännöllisistä laajoihin filosofisiin toteamuksiin ja elämän eväisiin.

”Neuvoja on aivan laidasta laitaan. Tietysti on toistuvia aihepiirejä, kuten siivous, järjestys, tupakointi, sekä nuorten naisten käyttäytyminen, syömiseen, rakkauteen tai avioliittoon liittyvät ohjeet”, Lehtonen-Braun summaa. Näyttelyn lausahduksista osa on suomeksi ja osa englanniksi tai saksaksi. Lievä kulttuurishokki iskee vieraskielisten ohjeiden kohdalla. On kerrassaan ihastuttavaa saada tietää saksalaisen äidin todenneen joskus lapselleen paholaisen olevan orava.

Ohjeet eivät vaikuta olevan pelkästään kulttuurisidonnaisia, vaan myös sukupolvisidonnaisia. Lehtonen-Braun pohtii sodan kokeneen sukupolven ohjeiden liittyvän usein esimerkiksi syömiseen; kaikki pitää syödä aina. Ne myös painottavat työteliäisyyttä ja ahkeruutta. Muuten ihmisestä ei tule ikinä mitään.

”Nykyään vanhemmat tuntuvat enemmän sanovan lapselle, että koita nyt pärjätä tai tee mitä tahdot. Ei ole enää niin paljon kaikkitietäviä lopullisia totuuksia. Mitä tahansa lapsi tekee, silti häntä rakastetaan”, Lehtonen-Braun toteaa.

Kannustavien ja lohduttavien lausahdusten lisäksi näyttelystä löytyy myös elämän rankkuudesta ja varjopaikoista kieliviä lausahduksia. ”Ooks sä hullu? Ei se sua nai!” -herättää ajatuksen joko lastaan gigololta puolustavasta äidistä tai hämmentävän tunneköyhästä vanhemmasta.

Näyttelyn lausahdukset tuntuvat kertovan paljon naisista niiden takana ja heidän suhteestaan lapsiinsa, elämään ja maailmaan. Näitä tulkintoja kollaasit ohjaavat hiuksenhienosti.

Joissain kollaaseissa kuvat tuntuvat nostavan pintaan sen tunteen tai mielikuvan, jonka lausahdus mahdollisesti herättää sen kuulijassa. Jokaisen mielikuvituksen varaan jää pohtia, mitä nämä mielikuvat ja tunteet ovat aiheuttaneet kuulijassa laajemmin. Kuinka suuri osa omasta itsestään on todellisuudessa tällaisten äitien totemuksien tai ohjeiden ja niiden tulkinnaan rakentamaa?

Niina Lehtonen-Braunin Mother Said: ”Ask Your Father” -näyttely Helsingissä Galleria Huudossa 24.10.2010 asti. Kävijät voivat jättää näyttelyssä taiteilijalle viestinä omien äitiensä sanontoja. Kokonaisuus täydentyy uusien sanontojen myötä.