Taide

Dylan vs. Lynch: Vaarien värit Köpiksessä

Lukuaika: 2 minuuttia

Dylan vs. Lynch: Vaarien värit Köpiksessä

Teksti Janne Junttila

Näitä herroja ei tunneta ensisijaisesti heidän kuvataiteestaan. Bob Dylan ja David Lynch esittelevät maalauksiaan Kööpenhaminassa.

Elokuvaohjaaja David Lynchin näyttely The Air is on Fire on laajin kuvataidenäyttely, joka häneltä on koskaan nähty. Se on nyt esillä Kööpenhaminan ydinkeskustassa, vastaremontoidussa taiteilijayhdistys Gl. Strandin näyttelytilassa.

Lynch sanoi Kööpenhaminassa lehdistötilaisuudessa, että elokuvassa ja kuvanteossa on samoja piirteitä. Mietitään tunnelmaa, valoa, pintastruktuuria, sitä kuinka silmä liikkuu kuvassa.

”Mutta en usko, että maalaukseni olisivat vaikuttaneet suoraan elokuviini, tai päinvastoin.”

Lynchin työt ovat taitavia ja tekniikoiltaan hyvin monipuolisia. Niistä näkee, että hänellä on kuvataiteilijan koulutus. Visuaalinen taide on ollut 64-vuotiaalle Lynchille luontainen ilmaisumuoto läpi elämän.

Yhteen hauskimmista näyttelyhuoneista on koottu nenäliinoja, post-it-lappuja ja kirjekuoren kulmia, joihin Lynch on raapustanut kuvia ja muistiinpanoja. Näistä löytyy tusinoittain viittauksia tekeillä olleisiin elokuviin.

Suurissa kollaasimaalauksissa on kuvattu ihmisiä raadollisessa tilanteessa, joka alkaa vääntyillä realismin tuolle puolen. Kuvaan tulee painajaismaisia ja rivoja elementtejä. Teoksiin on tekstattu puhekuplia ja käsikirjoitusmaisia kuvauksia: ”Bob loves Sally until she is blue in the face.”

Toisissa teoksissa ei ole realismin häivääkään. Näissä töissä Lynch taituroi pelkillä muodoilla, pinnoilla ja väreillä.

Näyttelyssä on myös Lynchin maailmaan johdattava äänimaisema. Mekaanista huminaa purkavat yksittäiset elokuvamaiset tehosteäänet. Ääniraita seuraa katsojaa läpi näyttelyn.

Esillä on kollaaseja, maalauksia, liitupiirustuksia, käsiteltyjä valokuvia ja varhaisia lyhytelokuvia. Neljän vuosikymmenen aikana tehdyt työt leviävät Kööpenhaminassa kolmeen näyttelykerrokseen.

”Kuvien tekeminen tekee minut onnelliseksi. Luon mielelläni maalauksiin ja elokuviin maailmoja, joihin katsoja voi uppoutua ja kokea jotain. Pimeyden virroista voi saada myös hyviä fiiliksiä”, Lynch sanoo.

Muusikko Bob Dylanin, 69, Brasilia-maalaukset ovat näyttävästi esillä Tanskan valtion taidemuseossa. Näyttely on yksi museon talvikauden päänäyttelyistä.

Dylanin akryylimaalaukset ovat esittäviä töitä. Ne kuvaavat brasilialaisia ihmisiä ja miljöitä. Poliiseja, pukumiehiä, nainen miekan kanssa viidakossa. Teokset ovat ilmaisevia ja tarinallisia, mutta teknisesti kömpelöitä. Näyttely vetää kuitenkin runsaasti väkeä.

Valtion taidemuseota kohtaan on esitetty myös kritiikkiä. Ratsastaako museo vain tunnetulla nimellä? Näyttelyn kuraattori Kasper Monrad on joutunut selittämään asiaa usein: kyllä, Bob Dylan on esillä, koska hän on Bob Dylan.

Dylanin maalaukset avaavat uuden näkökulman lauluntekijän taiteilijuuteen. Monrad perustelee, että samalla tavoin kiinnostusta ovat herättäneet aiemmin H.C. Andersenin kollaasit tai August Strindbergin maalaukset.

Lynchin näyttely on laaja ja laadukkaasti koottu. Se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Dylanin maalaukset kiinnostanevat niitä, jotka haluavat nähdä kuinka lauluntekijä katsoo maailmaa ja jäsentää sitä visuaalisesti.

Bob Dylan: The Brazil Series. Statens Museum for Kunst, Kööpenhamina. 30.1. asti.

David Lynch: The Air is on Fire. Taideyhdistys Gl. Strand, Kööpenhamina. 16.1. asti.

  • 8.5.2011