TaideKirjoittanut anna-sofia joro

Brasilialainen animaatio nousee maan alta

Lukuaika: 2 minuuttia

Brasilialainen animaatio nousee maan alta

Teksti Anna-Sofia Joro

Tampereen elokuvajuhlilla vieraileva brasilialainen lyhytelokuvaohjaaja ja festivaalijohtaja Sávio Leite korostaa elokuvan asemaa yhteiskunnan heijastajana. Ja Brasilia on väkivaltainen maa.

Hyväntuulinen Sávio Leite istuu näytännön jälkeen Klubin pöytään Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella ja toteaa, ettei aio enää poistua rakennuksesta. Suomessa on ihan liian kylmä, vaikka plussan puolelle jo päästäänkin.

Ensimmäistä kertaa suomalaiseen ilmastoon tutustuva Leite on kuratoinut Tampereen festivaalille kaksi brasilialaisen animaation kokonaisuutta. Brasilian UG sisältää yli 30 elokuvaa, muun muassa Leiten omat teokset Mercúrio (2007) ja Terra (2008). Lisäksi Leite on yksi kolmesta LAB10-kilpailusarjan tuomariston jäsenestä.

”Festivaalille valitsemani animaatiot ovat erinomainen läpileikkaus siitä, mitä Brasiliassa juuri nyt tehdään. Yritin valita hyvin erilaisia elokuvia, joista suurin osa on moneen kertaan palkittuja Brasiliassa.”

Valtaosa kilpailusarjan animaatioista on hyvin fyysisiä. Värimaailma saattaa olla hilpeä, mutta veri lentää, suolia pätkitään ja aivoja kiskotaan ulos – tai syödään – sellaisella intensiteetillä että herkempi hätkähtää. Lähes jokaisella tarinalla on onneton loppu. Luonnollisesti myös teemat ovat rankkoja: katulapsia, väkivaltaa, huumeita, tappamista…

”Animaatio heijastelee yhteiskuntaansa, ja Brasilia on erittäin väkivaltainen maa. Suomessa on hyvin erilaista, eikä täällä juuri tehdäkään poliittista animaatiota”, Leite vertaa.

Leiten omat animaatiot ovat teemoiltaan hieman erilaisia. Hän on esimerkiksi tehnyt sarjan antiikin jumalhahmoista, joista Tampereella nähdään Mercúrio. Terra kertoo ”erikoisista asioista, joita tavallisille ihmisille tapahtuu”.

”Tykkään kokeilla, joten työni liikkuvat jossain animaation ja kokeellisen elokuvan välimaastossa. Ideat tulevat mistä milloinkin.”

Leiten ”oma” festivaali on hänen kahdeksan vuotta sitten Brasilian Belo Horizontessa perustamansa Múmia. Pitkältä nimeltään Underground Worldwide Animation Festival – Brazil pyrkii tuomaan animaatiotaidetta maan alta kaikkien ihmisten koettavaksi – jokaisella aistilla. Nimi Múmia kuvaa pyrkimystä säilyttää aikamme kulttuuria ja sivilisaatiota, muumion tavoin.

Erikoista on, että festivaali ei valitse ennakkoon esitettäviä elokuvia, vaan kaikki lähetetyt animaatiot pääsevät valkokankaalle.

”Toistaiseksi homma on toiminut”, Leite naurahtaa.

”Viime vuonna esitimme noin 140 elokuvaa seitsemän päivän aikana. Onneksi animaatioiden tekeminen on niin hidasta, että ne jäävät yleensä lyhyiksi. Ei siis haittaa, jos joukossa on pari huonompaakin.”

Mutta millaista on tehdä elokuvaa Brasiliassa?

Leite hymyilee.

Muito boa, asiat ovat todella hyvin, paremmin kuin koskaan. Presidentti Luiz Inácio Lula da Silva panostaa kulttuuriin, ja apurahoja jaetaan runsaalla kädellä.”

Tuollaista tyytyväisyyttä ei ihan hevillä niele. Kun puhe tulee Múmiasta, eivät asiat olekaan ihan yhtä ruusuisesti. Leiten leipätyöpaikka, kaupunginmuseo, tukee festivaalia monin tavoin, mutta muuta tukea ei ole herunut. Esityspaikkana toimii museon lahjoittama tila, vanha sali kaupungin keskustassa.

”Belo Horizonte on keskeinen kulttuurikaupunki Brasiliassa”, Leite kertoo.

”Animaatioita on silti vaikeaa saada esille. Omia elokuviani esitettiin ympäri maailmaa, muttei omassa kotikaupungissani!”

Leite virnistää ja toteaa, että itse asiassa hän perusti festivaalin ihan koemielessä, leikkikalukseen. Yleisö otti sen omakseen.

Múmia tekee myös tärkeää pedagogista työtä, sillä animaatioita esitetään syrjäseutujen kouluissa lapsille, joilla on vähän mahdollisuuksia.

”Useimmat eivät ole ikinä nähneet elokuvaa, joten he arvostavat esityksiä valtavasti. Näissä tapauksissa on tietenkin pakko suorittaa ennakkovalintaa.”

Valtaosa Múmiassa esitettävistä animaatioista on brasilialaisia, mutta festivaalille lähetetään yhä enemmän ulkomaisia elokuvia. Leite toivoo, että mukaan saadaan myös pienellä budjetilla tai ilman budjettia tehtyjä animaatioita, joita ei valtavirrassa nähdä.

Suomalaisanimaatiota Múmiassa ei ole vielä nähty, mutta epäilemättä edustusta on luvassa Tampereen jälkeen.

Näkemänsä perusteella Leite toteaa, että suomalaisella animaatiolla on paljon yhteistä Múmian elokuvien kanssa.

”Vahvoja tarinoita, joista välittyy selkeä viesti.”