Teksti Taru Torikka
Ruandalaissyntyinen, Belgiassa kasvanut ja nyt Berliinissä asuva uuden musiikin sanansaattaja Barbara Panther ei enää jaksaisi soittaa bändissä. ”En enää kestä sitä säätöä ja kompromisseja.”
Ruandalaissyntyinen, Belgiassa kasvanut muusikko Barbara Panther vastaa puhelimeen kotonaan Berliinissä. Mystisen elektron tekijäksikin määritelty nainen kieltäytyy alkajaisiksi elektroartistin leimasta. Mystikon maine tuntuu kuitenkin maistuvan.
”En halua luetella musiikillisia vaikutteita, koska sellainen saa yleisön vain vertailemaan minua muihin. Sen sijaan inspiroidun vedestä, luonnosta, eläimistä ja kuusta. Juuri eilen Berliinin yllä näkyi ihmeellinen, aivan uusi kuu”, yökävelyjä harrastava muusikko kertoo. Myös maantiede vaikuttaa taiteilijaan.
”Sopeudun nopeasti kaupunkiin, maahan ja kulttuuriin. En muutu paikkojen mukana, vaan Eurooppa nostaa minusta esiin eri puolia kuin Afrikka tai vaikka Brasilia. Eurooppalaisuudessa on jotakin vakavaa ja perusteellista, joka näkyy minussa ja kuuluu musiikissanikin. Olen syntynyt Ruandassa, mutta juureni ovat tulevaisuudessa. Menneisyys ei ole paikka, josta tulet, vaan minne olet menossa.”
Muut eivät ole aivan yhtä nihkeitä vertailujen suhteen. Kuten aika monen omia teitään kulkevan naispuolisen elektronisen musiikin vaikuttajan, Barbara Pantherinkin kohdalla mainitaan usein Björk, mutta myös Peaches. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä berliiniläisen klubimusiikkikerman kanssa T.Raumschierestä lähtien.
Berliiniä siellä kolmisen vuotta asunut nainen rakastaa. Hän kuvailee innoissaan uuden kotinsa sisustamista kirpputorilöydöillä ja supermarketeissa ravaamista.
Sisustuspuuhien lisäksi Barbaraa työllistää keikkailu ja salaperäinen uusi projekti, josta hän ei suostu paljastamaan muuta kuin että se tapahtuu Ruotsissa. Yhteistyökumppaneista huolimatta nainen haluaa pitää kontrollin tiukasti itsellään oman musiikkinsa suhteen.
”Minulle musiikki on henkilökohtainen matka. Olen äärimmäisen tarkka etsiessäni juuri oikeita harmonioita, bassokuvioita ja ääniä, ja saavutan ne parhaiten työskentelemällä yksin. Aloitin 13-vuotiaana soittamalla bändissä, mutta nykyään en enää kestä sellaista säätöä ja kompromisseja.”
Millaista elämystä Korjaamon keikan yleisön sitten kannattaa odottaa?
”Minä seison lavalla laitteideni keskellä yksinäni, ja laulan koko sielustani”, Barbara Panther lupaa.
Barbara Panther, Äänijännite & Smultronik 1.4. Helsingin Korjaamon Vaunusalissa.