Zlatanin suorat sanat

Lukuaika: < 1 minuutti

Zlatanin suorat sanat

David Lagercranz: Minä, Zlatan Ibrahimovic. WSOY 2012. 450 s.

Menestyvät jalkapalloilijat herättävät usein vahvoja tunteita puoleen ja toiseen. Joko pidät heistä, tai sitten et voi sietää heidän pelityyliään tai esiintymistään kentän ulkopuolella. Yksi 2000-luvun jalkapallotähdistä on kenties ristiriitaisempi hahmo kuin kukaan muu.

David Lagercranzin kirja Minä, Zlatan Ibrahimovic on teos Ruotsin kirkkaimman futistähden tähänastisesta urasta. Tekstissä esiintyy paikoittain niin omahyväinen, itsekäs ja jopa lapsellinen Zlatan, että tekee mieli lopettaa kirjan lukeminen. Teos tuo kuitenkin hienosti esiin tämän päivän huippujalkapallon raadollisuuden ja sen, miten Zlatan pärjää kaiken keskellä.

Hän ei suostu antamaan periksi. Hän ei mielistele ketään, vaan pelaa voittaakseen. Tätä tukevat faktat pelikentiltä: vuosina 2006–2011 kolmen eri maan pääsarjan mestaruuden on vienyt Zlatanin edustama joukkue. Ruotsalaistähti tietää, mitä voittamiseen vaaditaan.

Jalkapallo huipputasolla on nykyään paljon muutakin kuin pelkkä peli. Sen ympärillä pyörii valtava markkinointikoneisto. Ja siellä missä on Zlatan, tämä pyörä pyörii varmasti.

David Lagercranz: Minä, Zlatan Ibrahimovic. WSOY 2012. 450 s. Viisi tähteä.

Tuomas Korkiakangas

  • 2.10.2012