Ympäristökuvia

Lukuaika: < 1 minuutti

Ympäristökuvia

Ecological Fallacy Suomen valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Ecological Fallacy, virhepäätelmä. Termi viittaa ajattelussa tapahtuneeseen virheeseen tai väärinymmärrykseen aineiston tulkinnassa. Basak Senovan kuratoima Helsingin valokuvabiennaalin 2014 päänäyttely ottaa kantaa ympäristöä koskeviin virhepäätelmiin ja tuo ne esiin kuvan ja videon keinoin.

Ecological Fallacy ja sen yhteyteen pystytetty Objects in Oil -teos päätyvät kommentoimaan luonnon ja ihmisen erkaantumisen lisäksi sotaa, massakulutusta, kapitalismia ja valtaa. Aiheilla on toki yhtäläisyytensä, mutta välillä tuntuu kuin näyttely pyrkisi haukkaamaan hieman liian suuren palan yhdellä kertaa. Teokset ovat keskenään hyvinkin erilaisia.

Lehmät maailmannäyttelyssä, puiden uudelleensyntyminen ja kivitehtaan työntekijät yhdistyvät kuitenkin ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi teemojensa yhtäläisyyksien kautta.

Näyttelyä on kritisoitu turhasta abstraktiudesta ja yliälyllisyydestä, mihin se ehkä osin sortuukin. Kuitenkin kokonaisuudessaan se tuo pointtinsa esille selkeästi, ja katsoja tulee miellyttävällä tavalla haastetuksi.

Ecological Fallacy Suomen valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla 27.7. asti.

Noora Isomäki

  • 2.5.2014