Kirjoittanut Jari Tamminen

Walmart rakastaa Banksyä!

Lukuaika: < 1 minuutti

Walmart rakastaa Banksyä!

Netti ei unohda.

Maailman suurimman vähittäistavaraketjun ratkaisu ottaa valikoimiinsa Banksy-printtejä herätti hienoista hämmennystä. Walmart nimittäin ei pyytänyt taiteilijalta lupaa.

Ehkä siellä laskelmoitiin, että nimimerkin takana piileskelevä Banksy ei halua käräjöidä. Juridiikan ohella tapauksessa kiinnostaa myös pöllittyjen teosten sisällön ja jälleenmyyjän välinen ristiriita. Kuinka Destroy Capitalism -tekstillä varustettu printti sopii työntekijöiden ja tuottajien oikeuksia tallovan Walmartin valikoimiin?

Jotta Walmartin turoilu olisi täydellistä, Banksy-valikoimaan eksyi myös muiden taiteilijoiden teoksia. Ainakin Eddie Colla on aloittanut oikeusjutun asian tiimoilta. Colla maalasi losangelesilaiseen ilmoitustauluun parodian Walmartin mainoksesta, jossa lukee ”Introducing anti-establishment left-wing subversive vandalism collection”.

Valtaapitävien vastainen vasemmistolais-vallankumouksellinen vandalismi -kokoelma, ei ole myyntilause, jota Walmart itse käyttäisi. Se kuitenkin kuvaa hyvin yrityksen varastaman taiteen sisältöä. Mediahuomion myötä banksyt ja ”banksyt” katosivat Walmartin nettikaupan valikoimasta. Onneksi netti ei unohda.

Jari Tamminen