Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Vuoren varjossa

Lukuaika: < 1 minuutti

Vuoren varjossa

Arvostelussa Cristian Mungiun Yli vuorten.

Romanialaisen Cristian Mungiun läpimurtoelokuva 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (2007) palkittiin Cannesissa Kultaisella palmulla. Elokuvassa tehdään laitonta aborttia. Se kertoo sosialistisen systeemin riistosta, välistävetäjien röyhkeydestä, naisten alistamisesta ja luokkajaosta. Se kuvaa herkän tarkasti myös alistamisen vastapainona nousevaa solidaarisuutta.

Mungiun uudessa elokuvassa eletään jo uutta aikakautta. Siinä nuori nainen palaa Saksan-työkeikalta hakemaan orpokodista tuttua ystävätärtään luostarista. Yhteisen sidoksen väliin on kuitenkin kasvanut uskonnollisen valinnan muuri.

Elokuvan voi tulkita halutessaan puheenvuorona meikäläisiin keskusteluihin kirkon suhteesta homopareihin ja manaamiseen. Uskonyhteisön ahdasmielisyyden ohella alistavat voimat liittyvät silti myös romahtaneisiin turvaverkkoihin ja kyynisen leipiintyneisiin virkamiehiin.

Keskivaiheen toistoa hiukan tiivistämällä tämäkin ohjaus olisi ollut vahvoilla Cannesissa. Käsikirjoitus ja pääosan esittäjät kuitenkin palkittiin. Eikä syyttä.

Cristian Mungiu: 
Yli vuorten. Ensi-ilta 26.3. Neljä tähteä.

Tuomas Rantanen