Voimapoppia

Lukuaika: < 1 minuutti

Voimapoppia

Mainintoja musiikin maailmasta.

Artisti tienaa

Nettipiratismi tekee eurooppalaisista työttömiä, kertoo kansainvälisen kauppakamarin tuore tutkimus. Piratismin uskotaan tuhoavan Euroopasta 1,2 miljoonaa luovan alan työpaikkaa vuoteen 2015 mennessä.

Työttömyys ei kuitenkaan näytä uhkaavan suomalaisia säveltäjiä, sanoittajia ja musiikin kustantajia. BKT pieneni 7,8 prosenttia lamavuonna 2009, kun taas Teoston myyntituotot kasvoivat neljä prosenttia. Lähes 90 prosenttia Teoston liikevaihdosta tulee muualta kuin levymyynnistä.

Lama-Suomen yritykset maksoivat hissimusiikista ja liikuntatilojen taustajytkeestä aiempaa enemmän, suomalaiset kävivät vilkkaammin konserteissa, internet tuotti uusia rahavirtoja ja musiikintekijät alkoivat saada kirjastokorvauksia.

_______________

Joraavat puut

Bioakustikko Brenie Krause on äänittänyt janoisten puiden rytmikästä ääntä, jota syntyy puiden johtosolukoissa. Krause huomasi, että tietyllä hetkellä solut paukahtelevat, jolloin syntyy rytmikästä rummutusta. Tätä puumusaa ihmiset eivät kuule, mutta esimerkiksi hyönteiset kuulevat. Äänitykset on tehty noin 47 kiloherzin taajuudella vesimikrofonilla ja sitten biisit on hidastettu seitsemäsosaan.

www.boingboing.net/2010/03/18/bioacoustician-berni.html

_______________

  • 30.3.2010