Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Voiman tv-liite

Lukuaika: < 1 minuutti

Voiman tv-liite

Kuukauden parhaat palat televisiosta!

10.10 YLE TV2 Dokumentti-projekti kello 23.15:Tehtaat ovat meidän (Kanada, 2004). Brändikritiikkona itsestään brändin tehnyt Naomi Klein on tehnyt Avi Lewisin kanssa dokumenttielokuvan argentiinalaisten tehtaiden työntekijöistä, jotka nousevat globalisaatiota vastaan ottamalla tehtaat omaan haltuunsa.

14.10. YLE Teema kello 20: Teema-lauantain aiheena Tarzan. Egdar Rice Burroughsin vuonna 1914 viihteeksi luoma sankarihahmo on osoittautunut sukupolvikuiluja ylittäväksi tutkielmaksi valkoisen miehen suhteesta luontoon, kehoonsa, outoihin kansoihin ja vastakkaiseen sukupuoleen: nyt esillä raikasta 1930-luvun Hollywood-seksiä tihkuva Gedriv Gibbonsin ohjaama elokuva Tarzan ja valkoinen nainen (1936), jossa huomio kiinnittyy vastustamattomasti viidakon kuninkaan keskiluokkaiseen perhe-elämään ja ajeltuihin säärikarvoihin sekä Janea esittävän Maureen O’Sullivanin niukahkoon nahka-asusteeseen.

4.11. Nelonen kello 21:Uhrilampaat (USA, 1991). Jonathan Demmen psykologisesta rikostrilleristä ei tullut lajityyppinsä merkkiteosta siksi, että elokuva olisi kokonaisuutena aukoton luomus eikä siksikään, että Anthony Hopkinsin esittämä sivistynyt psykopaatti Hannibal Lecter olisi roolissaan jonkinlainen ”ylittämättömän pahan ruumiillistuma”, vaan nimenomaan siksi, että tässä kannibalismiin viehtyneessä äärihahmossa on myös jotain perverssillä tavalla puoleensa vetävää.

Tuomas Rantanen