Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Voiman tv-liite

Lukuaika: < 1 minuutti

Voiman tv-liite

Televisio-ohjelmiston parhaimmisto!

Keskiviikkoisin Nelonen: Rooma. HBO:n ja BBC:n suurin panoksin yhteistuottama laatussarja tarjoaa mahtipuitteissa laadukasta kamarinäyttelemistä. Sarja onnistuu oudosti hukkaamaan psykologisen aikalaishorisontin ja muokkaamaan maailmanhistorian herkullisimmista dramaturgisista käänteistä yllättävän ponnetonta kerrontaa. Kaiken lisäksi sen kuvaama Rooman rappio tuntuu turhan kiltiltä tämän päivän tosi-tv:n rinnalla.

6.12. YLE TV2:Tuntematon Sotilas (Suomi, 1955) Kun muissa maissa itsenäisyyspäivänä poksautellaan ilotulitusraketteja ja kuohuviinipulloja, Suomessa pukeudutaan mustiin ja muistellaan sotia. Silti suomalaiseen kulttuurikaanonin kuuluva Edvin Laineen ohjaustyö on yhä Star Wreckin jälkeen toiseksi eniten maailmalla katsottu suomalainen elokuva. Se onnistuu välittämään Väinö Linnan tutkielman suomalaisuuden miehisistä mentaliteeteista tavalla, jonka kuuluu myös jokaisen globalisaatiokriittisen universaalipasifistin yleissivistykseen.

9.12. Yle Teema:Bertolt Brecht. Teemalauantain aiheena on vieraannuttamisvaikutusmetodistaan tunnettu teatterinero. Brecht muistetaan myös siitä, kuinka häpeämättömästi hän varasti materiaalia muilta tekijöiltä aina ystäväänsä Hella Wuolijokea myöten ja teetätti suuren osan kirjoitustyöstä henkiystävättärillään. Brechtillä on yhä sivuuttamaton paikansa teatteri-ilmaisun ohella maailmankirjallisuuden ja politiikan ymmärryksen todellisuuksissa.

Tuomas Rantanen