Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Voiman TV-liite

Lukuaika: < 1 minuutti

Voiman TV-liite

Television huippuohjelmat Tuomas Rantasen mukaan.

7.10. YLE TV1: Perikato (Saksa, 2004)

Siinä missä Hitler on ollut angloamerikkalaisessa voittajatulkinnassa demonisen pahuuden ja klovnin arkkityyppi, saksalaisten sotaraumojen keskellä hänen todellinen persoonansa on ollut tabu, jota ei juurikaan ole uskallettu avata ennen kuin tässä Oliver Hirschbiegelin ohjaamassa, ymmärrystä aidosti lisäävässä ja kaikin puolin onnistuneessa elokuvassa.

 

Tiistaisin YLE TV2: Poliisi-tv

Lähinnä tosirikoksilla mässäilyyn ja kansalaisten keskinäiseen kyttäämiseen kannustava totalitäristinen ohjelmaformaatti yllättää toisinaan kriittisenkin televisiokatsojan siinä, että sen sisällä voidaan tehdä myös hyviä reportaaseja vaikeista sosiaalisista aiheista, kuten huumekorvaushoidoista – ja jopa ilman moraalista kärjistystä ja kauhistelua.

 

27.10. YLE Teema: The Night That Panicked America (USA, 1975)

Emmy-palkitussa tv-elokuvassa kuvataan liki kaikkien mediahistorian oppikirjojen rakastamaa tapahtumasarjaa, missä kauan ennen nykyistä mediapaniikkien luvattua aikakautta ilmaisunero Orson Welles tuotti niin taitavasti uutismediaa imitoivan radiokuunnelman H. G. Wellsin 1800-luvulla kirjoittamasta Maailmojen sota -klassikosta, että moni otti sen tosissaan ja luuli marsilaisten oikeasti hyökkäävään maahansa.

Tuomas Rantanen