Lukuaika: 2 minuuttia

Voimaa ja menestystä, pahaa oloa & vessakirjoitusta

Voimalla menee hyvin ainakin numeroiden mukaan.

Törmäsin tässä bussista noustessa siihen, että Voimaa oli jaossa bussiasemalla – kuten monessa muussakin uudessa jakelupaikassa.

Voimalla menee hyvin ainakin numeroiden mukaan. Lukijoita on Kansallisen mediatutkimuksen mukaan 81 000. Tässä lukijamäärässä ei ole edes ehditty huomioida 10 000 lisälehteä, jotka maaliskuun alusta alkaen ovat olleet noudettavissa Matkahuollon toimipaikoista.

Voiman journalismikin on porskuttanut eteenpäin. Minulta on kysytty, mistä lehden menestys johtuu. En tiedä. Joku on selittänyt, että Voima yrittää kuvata sitä todellisuutta, joka siivotaan pois muusta journalismista.

Voima Kustannus Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Rantanen totesi lehdistötiedotteessa, että ”Voiman menestys ei ole sattumaa. Riippumattomalle yhteiskunnalliselle journalismille on kysyntää, koska median käsittelytavat yleisesti pyrkivät viihteellistymään ja pinnallistumaan”.

Ehkä näin on.

Palkintojakin on saatu. Voiman nettilehti Fifin päätoimittaja Hanna Nikkanen sai EU:n komission syrjintää ja köyhyyttä koskevan erityispalkinnon jutustaan Kerrosten välissä.

Maaliskuussa Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto myönsi vuoden 2010 Salli-journalistipalkinnon Voiman vastamainosryhmälle, jota on viime vuodet vetänyt AD:mme Klaus Welp.

Palkintoperusteluissa sanottiin, että ”rohkealla ja mainostajia kumartamattomalla kuvajournalismillaan Voima-lehti on tuonut esiin yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita muun muassa ilmastonmuutoksesta ja politiikasta. Palkittavan työryhmän vastamainokset pysäyttävät lukijan miettimään mainoskuvaston luomien mielikuvien ja reaalimaailman välisiä ristiriitoja hämmentävällä tavalla.”

Fifi (fifi.voima.fi) porskuttaa myös numeroissa. Maaliskuussa eri kävijöitä oli jo 70 000.

Olemme kuitenkin edelleen pieni toimitus, jolla tosin on paljon avustajia ja monia Voimaa symppaavia lukijoita. On upeaa olla toimittamassa lehteä, jolla menee hyvin, vaikka kirjoitammekin myös asioista, jotka eivät ole niin hyvin.

Kaikki eivät tosin halua, että ikävistä asioista kirjoitetaan. Ronskeimmin asenne tulee näkyville, kun puhutaan nettikeskustelusta. Monet toivovat, että pahaa oloa ei tarvitsisi tuoda esille.

Esimerkiksi Pekka Himanen sanoi Helsingin Sanomissa, että ei anna nettikeskustelulle painoarvoa. ”Se on mun mielestä vastine aiemmalle wc:n seinien kirjoittelulle. Sillä on funktio samalla lailla kuin wc:lläkin on, helpottaa ihmisen oloa.”

Voimassa ajattelemme juuri päinvastoin. Meitä kiinnostaa myös se, mitä todellisuuden wc:n seinälle on kirjoitettu ja yritämme tonkia esille sen, mitä muut ovat siivonneet pois näkyvistä.

Vasta sitten voi alkaa ajatella positiivisesti.

Kimmo Jylhämö