voima testaa | uudet iloiset kolajuomat

Lukuaika: 2 minuuttia

voima testaa | uudet iloiset kolajuomat

”Limonaardia, limonaardia”, huusivat janoiset suut.

Ihminen ei pärjää ilman vettä, eikä länsimainen ihminen ilman kolaa. Tuo musta ja virkistävä kuplajuoma tuntuu olevan olennainen osa niin arkipäiväämme kuin juhlaamme. Kolajuomat herättivät intohimoja myös voimalaisissa. Kun raahasin toimitukseen kuutta erimerkkistä kolaa, oli toimituksen väen vaikea pitää näppejään niistä erossa. Ennen tuotteiden valokuvaamista oli muutama pullo sihahtunut auki jo ennen aikojaan. Tilanteesta selvittiin tuplapullotuksella.

”Limonaardia, limonaardia”, huusivat janoiset suut.

Ensimmäinen testattava tuote oli Rainbow Cola, jonka valmistusmaa on Suomi. Litku pakkomyydään 1,5 litran muovipullossa. Pienenpää ei siis ole saatavilla. Tuoteperhe Rainbow’n taakse piiloutuvan nesteen valmistajaksi paljastui Vip-Juicemaker Oy. Testiryhmässä herätti ihastusta kuplien iso koko ja juoman samettisen täyteläinen maku. Rainbow Colan visuaalista asua luonnehdittiin pelottavaksi. Intuitiotasolla pulpahti suusta sana lätkäjuoma.

Jatkoimme purskuttelua kasvisuutejuoma Pirkka Colalla. Kysymyksessä oli jälleen supisuomalainen tuote, jonka valmistaja on toholampilainen Finn Spring Oy ja valmistuttuja Ruokakesko. Avatessa Pirkka Cola suhahti kivasti. Maku osoittautui kuitenkin laimeaksi ja vetiseksi. ”Lattea peruskola”, totesi eräs testiryhmäläinen. Tuotteen etikettiä luonnehdittiin ankeaksi, eikä 1,5 litran muovipullo pelasta tilannetta.

Testin ainoa ylikansallinen tuote oli Mecca-Cola, jonka valmistusmaaksi paljastui Ranska. Juoma sopii erinomaisesti meille maailmanparantajille, sillä kymmenen prosenttia tuotosta ohjataan Palestiinan lapsille. Etiketissä on tekstit englanniksi, ranskaksi ja arabiaksi. Islamilaiseen kulttuuriin viittaa etiketin slogan Please do not mix with alcohol. Tätä testiryhmä ei tietysti kiusallaankaan tehnyt, ylimääräisiä riskejä ei haluttu ottaa kolamaailman kiehtovuudesta huolimatta.

1,5-litraisen Mecca-Colan neliömäisestä mausta jäi suuhun kalvo. Nuorimmissa juomareissa tuote yhdistyi Mac-mehujään makuun. Mecca-Cola omaa silti menestysbrändin ainekset, mutta näin suomalaisittain miinuspisteitä tuo löperö muovipullo, jolle sisällöksi sopisi paremmin kilju.

Seuraava kolauhri vuodatettiin Vip Cola -kolajuoman muodossa. Kuopiolainen Vip-Juicemaker Oy ilmoittautui tuotteen valmistajaksi. Vip Cola pakkomyydään luonnollisestikin 1,5 litran muovipullossa. Etiketti arvotettiin halvan näköiseksi. Vip Colan maku tuntui mehumaiselta ja mitäänsanomattomalta. Mehut ja kolat tuntuivat menneen pahan kerran sekaisin. Tuotetta maistettuamme herkistyimme hetkeksi pillimehunostalgisointiin. Tämä on erityisen hellyttävää, sillä Vip Cola -pullon sisältämä neste on täsmälleen samaa kuin Rainbow Colassa.

Munamarkkinoistaan kuulussa Laitilassa on Wirvoitusjuomatehdas, joka tunnetaan sympaattisista ja persoonallisista tuotteistaan. Syynissä oli tällä kertaa Rio Cola, jota myydään 1/3-litran lasipulloissa tyylikkäällä, menneet vuosikymmenet mieleen tuovalla etiketillä. Kaikki tuntui siis olevan kohdallaan. Rio Colan sisältämä neste maistui kuitenkin tervamaiselta yskänlääkkeeltä, joskin eräs testiryhmäläinen korosti pitävänsä yskänlääkkeestä. Maku muistuttaa myös Jägermeisteria. Rio Cola sopii siis viinan blandikseksi yhtä hyvin kuin seksi. Näpsäkkä lasipullo taas tuo mieleen saksalaiset toisen maailmansodan aikaiset käsikranaatit. Enää puuttuvat vain takatukka ja viikset.

Takaisin nykyaikaan testikolaajat siirsi Olvin Classic Cola. Juoma on siis savolaista alkuperää, Iisalmesta. Litran muovipullo sopii väljähtymättä sinkkutalouksienkin jääkaappiin. Classic Cola paljastui huolella kypsytetyksi, maku näet osoittautui homeiseksi ja väri sameaksi. Sivumakua epäiltiin tärpättimäiseksi, ja pulloon uumoiltiin unohtuneen pesuainetta. Tyypillisen kolamainen etiketti ei sekään herättänyt intohimoja.

Emme lopulta lähteneet lainkaan asettamaan juomia arvojärjestykseen. Pyrimme arvioimaan tuotteita kokonaisuuksina. Jälleen kerran tuli kuitenkin todettua etiketin vaikuttavan juoman makuun.

Kolien saatavuus helsinkiläisistä elintarvikekaupoista oli yllättävän heikkoa. Vip Colaa saatiin hakea naapurikaupungin ostosjätistä ja Mecca-Cola läheisestä etnokaupasta. Jos jotain pitäisi suositella, olkoon se Mecca-Cola.

Timo Forss

  • 9.9.2009