Voima testaa pidätyssellit

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima testaa pidätyssellit

Hollannin putkissa palvelun taso vaihtelee kaupungeittain.

Jännitys-Hollanti

HOLLANNIN PUTKISSA palvelun taso vaihtelee kaupungeittain. Amsterdamissa putkien kysyntä – todennäköisesti myös asiakaspalautteen määrä – lienee runsaampaa kuin pienemmillä paikkakunnilla. Siksi poliiseista onkin kehittynyt asiakaspalvelun ammattilaisia.

Parhaimmillaan putkareissu alkaa eräänlaisella tutustumisleikillä. Kiinniotetut laitetaan pareittain käsirautoihin ja marssitetaan bussiin viettämään laatuaikaa. Kuulusteluja odotellessa pienellä lehtiöllä varustettu poliisi käy kyselemässä, saisiko olla virvokkeita ja kantaa tilatut juomat tarjottimella selliin.

Majoitusta on tarjolla kahta tyyppiä: yksityissellejä niille, jotka tahtovat nukkua, ja yhteishuone sosiaalisella tuulella oleville. Testikerralla vartija toi pyydettäessä tupakkaa sekä osallistui putkassa pelattaviin seuraleikkeihin valvontakameran ja kovaäänisen avulla. Miinusta ainoastaan tauotta MTV:tä näyttäneestä televisiosta.

Vähemmän onnekas testaaja päätyi putkaan Haagissa, jossa palvelukonsepti selvästi hakee vielä muotoaan. Ruokatarjoilu koostui käsiraudoilla toisiinsa kiinnitettyjen ihmisten joukkoon heitellyistä banaaneista ja kinkkusämpylöistä, ja suurin osa ihmisistä vietti yönsä poliisiaseman parkkihallissa. Muutama onnekas sai oman putkan, mutta niissäkin huoneenluovutus tapahtui kello viideltä aamuyöllä valokuvien ja sormenjälkien oton jälkeen.

Neljä tähteä.

_______________

Extreme-Belgia

TESTAAJIEN KOKEMUKSEN MUKAAN Belgiassa kannattaa valita matkakohde sään mukaan, sillä paikasta riippuen putkassa voi olla joko kylmää, märkää tai kylmää ja märkää. Aurinkoisena kesäpäivänä ulkoilmasta nauttiminen käy hyvin aitauksessakin, kunhan vain seura on hyvää ja omia eväitä mukana. Testiryhmä suosittelee elämysmatkoja etsivälle esimerkiksi Kleine Brogelia, jossa putkareissun voi ansaita päiväkävelyllä paikalliseen ydinasetukikohtaan.

Huonomman sään sattuessa suosittelemme valitsemaan suuremman kaupungin, joka tarjoaa majoitusta sisätiloissa. Esimerkiksi Bryssel käy tähän tarkoitukseen hyvin. Onnekkaalle matkailijalle saattaa siellä tarjoutua ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan yhteen kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Palais de Justiceen, sisältäpäin. Nelikerroksinen sellikompleksi on kuin USA:laisista tvsarjoista ja tarjoaa kalteriovineen ja ritilälattioineen miellyttävän mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden seuramatkalaisten kanssa. Eväitä voi vaihdella sellien kesken tai vaikkapa virittää pienen yhteislaulun.

Kolme tähteä.

_______________

Luksus-Ruotsi

RUOTSALAISPUTKAAN testaajamme tutustui Göteborgissa eräänä kesäisenä viikonloppuna parhaaseen matkailuaikaan ja ruuhka saattoikin vaikuttaa palvelun tasoon. Majapaikan saaminen onnistui yllättävän helposti, vaikkakin huonetta joutui jonottamaan useita tunteja kuumassa bussissa.

Ensimmäisen yön testaaja vietti hätämajoituksessa, mutta pääsi jo seuraavana aamuna tilavampaan huoneeseen, josta oli näköala urheilukentälle.

Plussaa myös kasvisruuasta, joka haettiin viereisestä kebab-ravintolasta, mahdollisuudesta polttaa sellissä, valtion tarjoamista peseytymisvälineistä sekä ulkoilusta verkkoaidalla ympäröidyllä kattoterassilla. Lisäksi testaaja sai putkaan luettavakseen paikallisia naistenlehtiä ja romanttista kirjallisuutta. Erityiskiitos helikopterikyydistä kotiin.

Suosittelemme Göteborgia luksusta kaipaavalle matkailijalle, joka tahtoo kohentaa kielitaitoaan ja on valmis viipymään kohteessa aiottua pidempään.

Viisi tähteä.

_______________

mainos

Inhokki-Suomi

TESTIRYHMÄ KÄVI LÄPI laajan otoksen pääkaupunkiseudun putkia ja totesi palvelun tason kansainvälisellä mittapuulla melko kehnoksi. Vertailun ehdoton rimanalitus oli Kisahallin säilö, jossa henkilökunta on yrmeää, huoneiden varustelutaso parhaimmillaankin puutteellinen ja patjat märkiä (ette halua tietää miksi). Lisäksi paikan ainoa mahdollinen ajanviete on lukea seinistä edellisten pettyneiden vieraiden niihin tuhertamia viestejä.

Mikäli hakee putkareissultaan kulinaristisia kokemuksia, suosittelemme lämpimästi kotimaasta poistumista. Vain harvat ja valitut saavat Suomen putkissa ruokaa, ja nekin, jotka saavat, toivovat mieluummin jääneensä sitä vaille. Erikoisruokavalioihin tosin saatetaan kiinnittää jokseenkin kieroutunutta huomiota, ja vegaanille tarjottava aamiainen voikin koostua jogurtista, maidosta ja juustovoileivästä.

Putkareissua ei kannata tehdä sairaana, sillä lääkkeiden saaminen vaatii suuria ponnistuksia. Tosin mikäli ei ollut sairas putkaan tullessaan, on sitä varmasti sieltä poistuessaan. Sellit ovat kylmiä ja mahdollisesti saatavat vuodevaatteet tuoksahtavat ihmiseritteille. Nukkuminen on vaikeaa, sillä valot ovat jatkuvasti päällä. Jos sattuu olemaan niin onnekas, että valot sammutetaan yöksi, on turha olettaa, että ne laitettaisiin aamulla takaisin päälle.

Yksi tähti.

_______________

Oona Juutinen & Ulla Karvonen

  • 9.9.2009