Kirjoittanut Tuomas Rantanen

voima puhuu | bank of americaa ilmaisjakeluun

Lukuaika: < 1 minuutti

voima puhuu | bank of americaa ilmaisjakeluun

voima puhuu | bank of americaa ilmaisjakeluun

Elokuussa kerrottiin, että viestintäkonserni Jantonin enemmistöosakkaat ovat sitoutuneet myymään omistuksensa BA Capital Management Europe II LLC:lle tai sen määrämälle taholle. Suomalaisille mediamarkkinoille ryskyen rynnivä yritys on yhdysvaltaisen Bank of American 99,5-prosenttisesti omistama sijoitusrahasto.

Jantonin mediaperheeseen kuuluvat esimerkiksi Suomen Suoramainonta Oy, Länsi-Uusimaa, TV-Tampere, Sävelradio sekä laajapainoksiset ilmaisjakelulehdet Alueuutiset, Turkulainen, Tamperelainen, Uutislehti 100 ja City-lehti.

Suomalaisissa tiedotusvälineis-sä on jo ehditty ahkerasti laskeskella, kuinka yrityskauppa tuottaa Jantonin pääomistajalle Kai Mäkelälle muhkeat 37 miljoonaa euroa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että järjestely on osa kauaskantoista prosessia, jonka myötä media keskittyy kaikkialla suurten kansainvälisten pääomakeskittymien käsiin.

Janton-toimituksien kannalta uudesta isännästä ei välttämättä heti seuraa, että niitä ryhdyttäisiin ohjaamaan Setä Samulin pääkonttorista käsin uudelle poliittiselle kurssille. Todennäköisemmin niille asetettavat tavoitteet suuntautuvat entistäkin vahvemmin taloudelliseen tuoton ja edelleenmyyntiarvon maksimointiin. Pidemmän päälle tämä saattaa kuitenkin olla sama asia.

Kiristyvien tulosvaatimusten seurauksena myös toimitustyössä joudutaan pelaamaan yhä keskittyneemmin keskimääräisten mediakuluttajien lasketuilla odotuksilla. Samalla kun yhden median sisällä journalistisen aloitteellisuuden tila pienenee entisestään, koko mediakentän tasolla näkökulmat lähestyvät toisiaan. Mediamaailmankuvasta katoavat kontrastit.

Voi myös arvailla, missä määrin toimijuus osana suurta markkinavoimaa saattaa ohjata yksittäisten päätoimittajien kannanmuodostusta. Voiko media kirjoittaa kriittisesti tapahtumista tai mainostajista, jotka ovat yritystaloudellisesti lähellä mediaa itseään? Entä minkälaisiin tulkintoihin maailmankaupasta tai vaikka terrorisminvastaisesta sodasta kykenee media, jonka kurkkua kuristaa toisesta päästään vankasti pelilaudalla kiinni oleva napanuora.

Suomalaisessa ilmaisjakelulehtien kentässä kansalliset toimijat alkavat käydä vähiin. Tässä asetelmassa Voiman rooli keskittyvän mediavallan haastajana korostuu entisestään.

Tuomas Rantanen