Kirjoittanut Oona Juutinen

Voi Hollanti!

Lukuaika: 2 minuuttia

Voi Hollanti!

Valtauskiellon läpimeneminen ei yleisen poliittisen ilmapiirin valossa yllättänyt ketään, mutta silti olo on vähän hölmistynyt. Mitä nyt?

Kesäkuussa Hollannin senaatti hyväksyi talonvaltauksen totaalisesti kieltävän lain, ja laki astunee voimaan syksyllä. Valtauskiellon läpimeneminen ei yleisen poliittisen ilmapiirin valossa yllättänyt ketään, mutta silti olo on vähän hölmistynyt. Mitä nyt?

Valtaajat käsittelevät uutista kukin omalla tavallaan. Jotkut kieltäytyvät ajattelemasta asiaa kokonaan, se kun on vähän pelottava ja ennen kaikkea täysin käsittämätön, niin poliittisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla.

Jos talonvaltaus tehdään mahdottomaksi, kuka pitää melua asuntopulasta ja kiinteistökeinottelusta? Ja: missä ihmeessä me sitten asumme?

Toiset taas suunnittelevat lähtevänsä helvettiin tästä maasta, sillä värikäs ja suvaitsevainen Hollanti on olemassa enää vain matkailuesitteissä.

Todellisuudessa maan viimekuisten vaalien ääniharavaksi nousi rasistinen puolue, johon verrattuna perussuomalaiset näyttävät aika herttaisilta lussuilta. Talonvaltaamisesta voi pian saada pari vuotta vankeutta.

Jotkut koettavat valmistautua tulevaan. Valtauskieltoa puidaan aamiaispöydässä heti herättyä ja baaritiskillä pilkun aikaan – ja kaikkialla siinä välissä. Listaamme kaikki mahdolliset strategiat kuin toivottomaan taisteluun mittaamattoman suurta vihollista vastaan varustautuvat sotapäälliköt.

Valmistautumista vaikeuttaa se, ettei kukaan tiedä miten valtauskielto toteutetaan käytännössä.

Parlamentin norsunluutornissa poliittikkojen on helppo päättää asioista. Sen sijaan suurimpien kaupunkien poliisit ja pormestarit, jotka talonvaltaajien kanssa joutuvat todella tekemisiin, ovat ilmoittaneet etteivät oikein tahtoisi koko kieltoa. Ja että olisi näin kriisiaikoina parempaakin käyttöä budjetille ja kenties poliiseillekin. (Nämä ovat niitä harvoja järkeviä lauseita, jotka olen koskaan poliitikon suusta kuullut.)

Kaikkia vallattuja taloja tuskin tyhjennetään välittömästi, mutta uusiin valtauksiin puututtaneen kovalla kädellä. Myös pelkkä vallatussa tilassa oleskelu muuttuu laittomaksi.

Teoriassa siis jos äitini tulisi kylään kahvikupposelle ja poliisi ryysäisi sisään juuri sillä hetkellä, saattaisi mutsiparkakin joutua vuodeksi lusimaan.

Pykäliin perehtyneiden lakimiesten mukaan valtauskiellosta ei näytä löytyvän porsaanreikiä, ja niinpä taistelu talonvaltauksen tulevaisuudesta tullaankin käymään kaduilla oikeussalien sijaan.

Hollannin valtaajat ovat aika rauhallista jengiä, mutta asian tila saattaa pian muuttua. Kyse lienee loppupeleissä siitä, kuinka kannattamattomaksi vallattujen talojen häätäminen onnistutaan tekemään.

Rahan puhuessa, ja ennen kaikkea rahan loppuessa, tajuaa ehkä senaattikin todellisuuden.

Oona Juutinen on Hollannissa asuva, nyt vailla taloa oleva talonvaltaaja. Hänen raporttejaan voi lukea Fifin kirjeenvaihtaja-blogista.

Oona Juutinen